reklama

"Není to vhodné pro tak zásadní změnu, neproběhla diskuse napříč celým politickým spektrem," zdůvodnil ministr svůj nesouhlas se snahou Pirátů. Podle poslankyně ANO Zuzany Ožanové odmítl podobné snahy i sněmovní ústavně právní výbor, který novelu předjednal.

Mikuláš Ferjenčík (Piráti) návrhy obhajoval s tím, že v lidnatějších krajích už nyní k zisku poslaneckých mandátů stačí méně než čtyři procenta hlasů, zatímco v méně lidnatých je tomu naopak. Jako příkladu uvedl Zelené, jimž v roce 2006 nestačilo v Libereckém kraji k poslaneckému křeslu 9,5 procenta hlasů, ale v Moravskoslezském kraji za poloviční zisk hlasů mandát získali.

Piráti kvůli integraci stran chtějí také zrušit ustanovení, podle něhož by koalice musely získat nejméně dvojnásobek hlasů v porovnání s jednotlivými stranami. Podle Ferjenčíka jsou dosavadní podmínky "diskriminační a v rozporu s poměrným volebním systémem".

Podobně lidovci ústy Marka Výborného navrhli snížit limit pro koalice na původní výši před volebními změnami z dob opoziční smlouvy. Dvoučlenná koalice by tak potřebovala sedm procent místo nynějších deseti. Lidovci chtějí znovu zavést původní systém přepočtu hlasů na mandáty, neboť nynější podle nich v rozporu se zásadou rovnosti voličských hlasů zvýhodňuje velké strany. Zatímco na jednoho poslance ANO loni bylo třeba 19.232 hlasů, STAN na jednoho poslance potřeboval 43.693 hlasů, uvedl Výborný. Připomněl, že volební systém je předmětem senátorské stížnosti k Ústavnímu soudu.

Vláda novelu připravila v souvislosti s problémy při loňských sněmovních volbách. Nejvyšší správní soud totiž ve Středočeském kraji přepočítal výsledky hlasování kvůli špatně započítaným přednostním hlasům pro kandidáty ODS. Mandát tak nakonec získal starosta Líbeznic Martin Kupka namísto někdejšího ministra zemědělství Petra Bendla.

Vláda kvůli tomu navrhla, aby představitelé volebních komisí museli povinně na školení, jak hlasy správně sčítat. Metnar odmítl návrh poslankyně TOP 09 Heleny Langšádlové, aby ministerstvo vnitra do týdne od vyhlášení výsledků voleb namátkově u jednoho procenta okrsků výsledky hlasování přepočítalo. Podpořil naopak návrh Heleny Válkové (ANO), která chce umožnit v komunálních volbách hlasovat i cizincům, kteří v obci bydlí přechodně, nejen trvale.