Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna má novou koalici? Piráti, ANO a ČSSD protlačily společně zákon

Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna navzdory masivní opoziční kritice neodmítla vládní návrh nového zákona o znalcích, od kterého si ministerstvo spravedlnosti slibuje zkvalitnění práce znalců. Předlohu dnes pomohly udržet ve hře nejen hlasy zástupců hnutí ANO, ale také Pirátů a ČSSD. O dalším osudu předlohy rozhodnou poslanci nejdříve příští týden.

Normě byla z řad ODS i KSČM vytýkána nepřipravenost navzdory tomu, že ministerstvo zákon připravovalo léta a pokoušelo se jej prosadit už v minulém funkčním období dolní komory. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) odmítl, že by připomínky k předloze automaticky znamenaly to, že jeho úřad odvedl špatnou práci. Podle něj je nemožné vyhovět všem, jichž se zákon o znalcích, znaleckých kancelářích a znaleckých ústavech týká.

"Upřímně většina znalců nestojí o to, aby byli regulováni, protože se jim v neregulovaném světě docela pěkně žije," uvedl ministr. Dodal, že jeho úřad bude připraven k poslaneckým úpravám zákona. Poslankyně ANO a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková by v zákoně chtěla omezit "privilegované postavení znaleckých ústavů a nejasné postavení znaleckých kanceláří", stejně jako přísné kárné řízení se znalci.

Úpravy zákona požaduje také Hospodářská komora. "Za zásadní nedostatky, které mohou vést k značnému chaosu zejména v oblasti ekonomických posudků, považujeme rozsáhlou nerovnost v postavení nově navrhovaných kategorií znaleckých subjektů a rozpory některých pasáží návrhu zákona s ostatní platnou legislativou," uvedl již dříve prezident komory Vladimír Dlouhý.

Norma by pro nové uchazeče měla zavést vstupní odborné zkoušky, u stávajících znalců chce přezkoumávat jejich posudky. Zvyšuje také odměny za posudky a zpřísňuje požadavky na znalecké ústavy. Definuje i odpovědnost znalců za škodu a ukládá jim povinné pojištění. Znalcům se zvyšuje ohodnocení ze 100 až 350 korun za hodinu na 300 až 550 Kč, tlumočníci nově dostanou 300 až 500 za hodinu tlumočení a 200 až 450 korun za překlad jedné normostrany.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Hnutí ANO Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy