reklama

Českou stranu bude reprezentovat bývalý předseda Senátu Petr Pithart, ředitel ÚSTR Zdeněk Hazdra, historikové Martin Valenta a Martin Groman a novinář Josef Pazderka.

Podle zprávy ÚSTR se konference pokusí v mnoha různých formách zachytit, v čem rok 1968 může být poučný nejen pro historiky. O důsledcích roku 1968 pro kulturní i politický život promluví například i ruská spisovatelka a scenáristka Ljudmila Ulická, polský historik a publicista Adam Michnik, ruská kulturoložka a historička Irina Ščerbakovová nebo německý historik Gerd Koenen.

Součástí programu je i francouzský film "Květen roku 68, podivné jaro" spojený s debatou s jeho režisérem Dominiquem Beauxem. "Film vypráví o událostech května 1968 ve Francii z hlediska těch, kteří čelili demonstrantům: policistů, vedoucích podniků, státních představitelů, vojáků, komunistických funkcionářů," uvedl ÚSTR. Na programu je také kulatý stůl s názvem Od pražského jara k přestavbě, který organizuje Nadace Michaila Gorbačova.

Při debatě se mají sejít účastníci a pamětníci událostí v Československu a v Sovětském svazu v přelomovém roce. Budou se číst výňatky z deníku Pravda ze srpna 1968, ale také z Kunderovy Nesnesitelné lehkosti bytí nebo z knihy Poledne Natálie Gorbaněvské, která popisuje stíhání účastníků demonstrace 25. srpna 1968 na Rudém náměstí. Jak řekla ČTK mluvčí ústavu pro studium totalit Darja Čablová, konference má mnoho pořadatelů a široká účast naznačuje, že prezentované pohledy na rok 1968 budou z různých úhlů.

Moskevská konference se koná od 30. května do 1. června. Zakončí ji promítání politického dramatu Karla Kachyni Ucho.