Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští historikové míří do Ruska, budou debatovat o roce 1968

Leonid Iljič Brežněv, byl sovětským politikem, nejvyšším představitelem Sovětského svazu v období let 1964–1982, mj. čtyřnásobným Hrdinou SSSR.
Leonid Iljič Brežněv, byl sovětským politikem, nejvyšším představitelem Sovětského svazu v období let 1964–1982, mj. čtyřnásobným Hrdinou SSSR.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Konferenci o možných ponaučeních z roku 1968, která se příští týden koná v Moskvě, spolupořádá Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Její účastníci ze zemí východní i západní Evropy představí různé pohledy na události roku, který měl významný dopad nejen na Československo.

Českou stranu bude reprezentovat bývalý předseda Senátu Petr Pithart, ředitel ÚSTR Zdeněk Hazdra, historikové Martin Valenta a Martin Groman a novinář Josef Pazderka.

Podle zprávy ÚSTR se konference pokusí v mnoha různých formách zachytit, v čem rok 1968 může být poučný nejen pro historiky. O důsledcích roku 1968 pro kulturní i politický život promluví například i ruská spisovatelka a scenáristka Ljudmila Ulická, polský historik a publicista Adam Michnik, ruská kulturoložka a historička Irina Ščerbakovová nebo německý historik Gerd Koenen.

Součástí programu je i francouzský film "Květen roku 68, podivné jaro" spojený s debatou s jeho režisérem Dominiquem Beauxem. "Film vypráví o událostech května 1968 ve Francii z hlediska těch, kteří čelili demonstrantům: policistů, vedoucích podniků, státních představitelů, vojáků, komunistických funkcionářů," uvedl ÚSTR. Na programu je také kulatý stůl s názvem Od pražského jara k přestavbě, který organizuje Nadace Michaila Gorbačova.

Při debatě se mají sejít účastníci a pamětníci událostí v Československu a v Sovětském svazu v přelomovém roce. Budou se číst výňatky z deníku Pravda ze srpna 1968, ale také z Kunderovy Nesnesitelné lehkosti bytí nebo z knihy Poledne Natálie Gorbaněvské, která popisuje stíhání účastníků demonstrace 25. srpna 1968 na Rudém náměstí. Jak řekla ČTK mluvčí ústavu pro studium totalit Darja Čablová, konference má mnoho pořadatelů a široká účast naznačuje, že prezentované pohledy na rok 1968 budou z různých úhlů.

Moskevská konference se koná od 30. května do 1. června. Zakončí ji promítání politického dramatu Karla Kachyni Ucho.

Témata:  okupace 1968 Rusko Česká republika 1968 Leonid Brežněv

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy