reklama

Ve Středočeském kraji přibyly v uplynulém týdnu čtyři nové případy spalniček. Hygienici tak v regionu evidují od začátku roku 24 potvrzených případů. Sdělila to dnes ČTK mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová. Mezi 24 nakaženými ve středních Čechách za letošní rok byli tři děti do čtyř let a 21 dospělých. Žádné z dětí nebylo očkováno, z dospělých neměli očkování čtyři pacienti a ve dvou případech nebylo možno tyto údaje zjistit. Nemocní skončili na infekčních odděleních nemocnic.

S nakaženými bylo v inkubační době v kontaktu 84 lidí. Bylo jim nařízeno vyšetření hladiny protilátek proti spalničkám a očkování v případě, že hladina protilátek nebyla dostatečná. Z toho 36 lidem byla nařízena karanténní opatření. Hygienici od začátku roku uložili protiepidemická opatření 262 lidem, kteří byly v kontaktu s nemocnými z jiných krajů. Z toho celkem 160 jich skončilo v karanténě.

Jedinou účinnou prevencí proti nákaze spalničkami je podle hygieniků očkování, které je v Česku povinné. Je součástí takzvané MMR vakcíny, která obsahuje také protilátky proti zarděnkám a příušnicím. První dávka se podává od 13. měsíce věku, druhá mezi pátým a šestým rokem.

Mezi 58 nemocnými dospělými nemohlo 46 předložit žádný doklad o očkování, šest dalších bylo očkováno jen jednou dávkou. Z 25 nemocných dětí nebylo plně očkováno 18, další nemocné děti byly očkované na Ukrajině. Odtud podle vyjádření náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly z počátku tohoto týdne pochází většina případů, které byly do Česka importované. Proočkovanost v této zemi je podle něj velmi nízká. Počty případů spalniček letos stoupají po celé Evropě.

Spalničky začínají podobně jako nachlazení horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech se objeví bělavé tečky se zarudlým okolím, po několika dnech červená vyrážka, která začíná vzadu na krku a šíří se směrem dolů na obličej, břicho i končetiny. Lékaři vyzývají, aby lidé při podezření na spalničky vyhledali lékaře.