Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda o provedení práce by měla doznat změn

Práce v kanceláři
Práce v kanceláři
Foto: Freeimages.com

Praha - Hranice pro odvod zdravotního a sociálního pojištění z odměn z dohod o provedení práce by se mohla zvýšit z nynějších 10.000 korun na 11.500 korun měsíčně. V novele zákona o nemocenském pojištění to navrhla skupina poslanců ze sedmi klubů v čele s Dominikem Ferim (TOP 09).

Díky růstu limitu by si mohli podle autorů polepšit například studenti na brigádách, lidé na rodičovské dovolené s drobnými přivýdělky nebo pracující důchodci.

Předkladatelé upozorňují na to, že mez pro odvody z dohod o provedení práce se navzdory inflaci, vývoji mezd a výkonu ekonomiky sedm let neměnila. Může to podle důvodové zprávy vést k rozšiřování šedé ekonomiky.

Předlohu podepsala podepsalo deset poslanců z řad TOP 09, hnutí ANO, ODS, Pirátů, ČSSD, KDU-ČSL a hnutí STAN. Nejprve ji posoudí vláda. Bez ohledu na její stanovisko o novele rozhodnou zákonodárci.

Témata:  zaměstnanci zaměstnavatelé Dominik Feri

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy