reklama

Podle lékařů patří samovolný únik moči mezi nejčastější zdravotní problémy. Týká se stále více pacientek a pacientů. Z nedávných průzkumů vyplynulo, že 60 procent inkontinentních se vyhýbá cestování, 58 procent z nich omezují problémy s únikem moči v práci a dvě pětiny nemocných mají sexuální potíže. Přitom 40 procent žen se domnívá, že problém je v jejich vysokém věku, a proto o onemocnění nemluví ani s lékařem.

Inkontinencí trpí nejen starší lidé, ale také nemocní či těhotné ženy a ženy po porodu. Těhotenství je podle lékařů zřejmě jednou z hlavních příčin samovolného úniku moči. V tomto období se podle gynekologa Oldřicha Šottnera vyskytuje pomočování u žen daleko častěji než v dalším obdobích života s výjimkou vysokého stáří. Problémy má 38 procent žen starších 60 let. U každé druhé ženy se objeví alespoň někdy během života.

Podle odborníků by se o problémech s inkontinencí mělo více mluvit. Lidé by měli vědět, že se s tímto onemocněním mohou obrátit nejlépe na praktického doktora, nebo na gynekologa či urologa. Lékaři by měli poznat, kdo potřebuje pomoct a kdy ho mají poslat ke specialistovi. Operace je vhodná pro 20 až 30 procent pacientek. U ostatních pomůže cvičení, úprava životního stylu, snížení fyzické námahy, léky či používání speciálních vložek.

"Během jednoho roku je vydáno v ČR 2,5 miliardy korun za inkontinentní prostředky, takzvané absorpční prostředky, ať už jsou to vložky nebo kalhotky," řekl urolog Lukáš Horčička. Pacienti podle něj čekají v průměru asi tři roky, než se se svými problémy poprvé svěří lékaři. Měli by to přitom udělat, co nejdříve, aby lékař mohl stanovit diagnózu a zvolit vhodný postup k léčbě.

Podle urologa Romana Zachovala si ženy stěžují hlavně na dráždivý močový měchýř, který je nutí často vyhledávat toalety. Takzvaná stresová inkontinence, která se vyskytuje často po porodu třeba při zakašlání, má na kvalitu jejich života menší vliv. Jeden z průzkumů nicméně podle Zachovala ukázal, že únik moči je pro ně stejně nepříjemný bez ohledu na to, kolik moči uniká. Pokles kvality života vnímají už při úniku 20 mililitrů moči.

Zachoval upozornil, že v současné praxi proplácí pojišťovny pleny pacientům, kterým unikne 300 a více mililitrů moči za den. Od příštího roku by pak měly tyto prostředky hradit i lidem s únikem 50 až 100 mililitrů moči za den.

Na problémy s pomočováním chce spolek Incoforum upozornit i během Světového týdne kontinence, který bude od 18. do 24. června. V Praze budou moct lidé navštívit informační stánek v obchodním centru Anděl, kde je s problematikou seznámí zdravotní sestry a lékaři z odborných pracovišť. Doprovodné akce budou i v krajských nemocnicích.