reklama

Aktivisté zpívají a dělají hluk. Podle zpravodaje ČTK na místě zbytek diváků v hledišti začal naopak hercům, kteří dál hrají, tleskat a skanduje: "Slušní lidé, domů!" V kontroverzní inscenaci postava Ježíše znásilňuje muslimku. Proti jejímu uvedení se vzedmula vlna protestů, odpůrci inscenace protestovali už odpoledne na Zelném trhu.

V současnosti se podle zpravodaje ČTK na místě čeká na příjezd policie, pokusy navázat dialog neuspěly. Na jeviště začali vstupovat i další diváci, kteří začali před aktivisty tančit.

Proti inscenaci se znásilňujícím Ježíšem protestovali už dříve příslušníci katolické církve i někteří politici. Při dnešním uvedení inscenace jen vyvrcholily dosavadní snahy odpůrců hry zamezit uvedení inscenace.

Vpodvečer se na na Zelném trhu shromáždilo na protest proti kontroverzní inscenaci asi 200 lidí. Těsně před začátkem představení v 19:00 se přítomný předseda SPR-RSČ Miroslav Sládek a méně než desítka jeho příznivců pokusila zabránit ve vstupu do divadla části návštěvníků představení. Policejnímu antikonfliktnímu týmu se nakonec podařilo je od vstupu dostat.

Jeden z protestujících Jan Rozek dnes ČTK napsal, že aktivisté vyčerpali všechny způsoby, jak uvedení inscenace zabránit. Marně se obraceli na policii, soudy, státní zastupitelství i politiky, nyní už jim zbývá jen pokojný protest. "Celým svým počínáním jsem se snažil nabídnout společnosti otázku, zda i křesťané mají práva a je slušné je urážet," uvedl Rozek.

K 19:30 je na náměstí relativní klid, aktivisté hovoří před dveřmi do divadla o božím království. V dolní části náměstí zní hudba, kterou poslouchají další lidé, kteří přišli protestovat proti uvedení hry. Tyto akce jsou ale momentálně pokojné.

Na náměstí se protestovalo už odpoledne. Dorazili křesťanští aktivisté, kteří - slovy jednoho z řečníků - vyhlásili vládu Krista nad městem a mluvili o kulturním barbarství. Kritické reakce části brněnské veřejnosti vyvolala zejména fotografie z představení, na které postava Ježíše znásilňuje muslimskou ženu.

Inscenaci chorvatského režiséra Olivera Frljiče předem odsoudila katolická církev a někteří politici. Frljič patří k respektovaným evropským režisérům, jeho inscenace ale často vyvolávají širší veřejnou debatu o ožehavých otázkách, nebo přímo způsobují skandály.