reklama

Představení vrcholí scénou, kdy herec s trnovou korunou na hlavě sestupuje z kříže tvořeného ropnými barely a polonahý se pokládá na ženu ležící na břiše, což předem vyvolalo nesouhlasné reakce katolické církve a dalších lidí. Dnes se odehrály v okolí divadla i přímo na jevišti protesty.

Většina z účinkujících herců jsou podle monologů, jimiž představení začalo, muslimové, ať už z Balkánu, anebo ze západoevropských zemí.

Diváci, kteří vydrželi až do konce, ocenili odvahu herců, kteří zůstávali na jevišti i přes nástup asi 25 nakrátko ostříhaných, často výrazně potetovaných a osvalených příznivců hnutí Slušní lidé. Po vyřešení incidentu herci představení dohráli až do konce.

"Nečekal jsem, že někdo bude přímo narušovat představení," řekl novinářům jeden z diváků, podle dalších Slušní lidé ukázali, jak reálně nahlížejí na slušnost a co pro ně ve skutečnosti znamená svoboda. Divačka Daniela Samsonová jejich počínání označila za naprostou neúctu ke svobodě projevu.

Když aktivisté na jevišti blokovali představení, někteří lidé začali tančit, jiní se s nimi pokoušeli hovořit. Vznikaly i hádky přímo v hledišti mezi lidmi o tom, co znamená křesťanská víra a jak by se měl správný křesťan chovat tváří v tvář radikálnímu umění, případně jen o tom, jak zachovat bonton v divadle.

Většina diváků vydržela v hledišti do konce. Hercům pak tleskali, někteří vestoje. Pár lidí ale nechalo po představení ruce složené v klíně a potlesk si odpustili.