reklama

Navýšit rozpočet ministerstva školství mládeže a tělovýchovy (MŠMT) o 30 miliard přislíbil předseda vlády koncem dubna na setkání se zástupci vysokoškolských a středoškolských studentů. Podle unie středoškoláků ale vládou schválená rozpočtová strategie sektoru veřejných institucí pro roky 2019 až 2021 příslušné navýšení neobsahuje.

Dokument počítá podle ČSU s navýšením rozpočtu ministerstva o 11,5 miliardy Kč. To ale pokryje pouze plánované změny ve financování regionálního školství a nespadá tak pod slíbenou částku 30 miliard korun, uvedla unie. "Chápeme, že částky uvedené v Rozpočtové strategii sektoru veřejných institucí nemusí být identické se samotným rozpočtem, nicméně jde o finální strategický dokument," obávají se studenti.

ČSU ocenila, že vláda zvažuje ponechání 400 milionů korun v resortu školství namísto plánovaného odebrání za účelem zavedení slevy z jízdného. "Věříme, že je tato možnost zvažována právě proto, že si vláda uvědomuje klíčovost financí v kontextu vzdělávání," uvádí unie.

Zástupci středoškolských studentů v dopise upozorňují vládu, že školství je dlouhodobě dramaticky podfinancované. "Dle dat z mezinárodních srovnání patří Česká republika mezi státy OECD k zemím s nejnižším objemem veřejných výdajů na vzdělávání," uvádějí studenti. Vláda má podle nich navýšením rozpočtu školství prokázat, že je pro ni vzdělání skutečnou prioritou.

Česká středoškolská unie a studenti vysokoškolských oborů v otevřeném dopise už dříve vyzvali Babiše, aby vláda revokovala usnesení o zavedení slevy na jízdném pro studenty a seniory. Obávají se totiž, že to bude znamenat stamilionové škrty v resortu školství. Ministerstvo financí ale tvrdí, že na slevy budou využity peníze, které se z jednotlivých kapitol státního rozpočtu nepodaří utratit. Podle ministerstva tak financování slev nebude na úkor výdajů jednotlivých resortů, tedy třeba platů učitelů a investic.