reklama

Podle znalce z oboru psychiatrie Petra Nedomy, kterého si soud na dnešek předvolal, stojí zřejmě za výpadkem Novákovy paměti jeho uvedení do umělého spánku po nehodě. Vliv navíc údajně měl i způsobený otřes mozku a alkohol požitý před havárií. Žádnou psychickou poruchou obžalovaný údajně netrpí. Další ze znalců Milan Votava řekl, že hladina alkoholu v krvi se u Nováka po nehodě pohybovala v rozmezí 1,53 až 1,66 promile, což je střední opilost. Jako řidiče havarovaného vozu ho při minulém líčení označil jeden ze spolujezdců.

U soudu dnes vypovídaly také matka a sestra obžalovaného. Shodly se, že Novák, který pracoval jako řidič, alkohol při řízení nikdy nepil. Pakliže měl ráno někam vyrazit autem, kontroloval si případnou hladinu alkoholu v dechu testerem. K tragické noční jízdě ho podle matky vyhecovali jeho kamarádi, i když prý věděli, že předtím v hospodě pil. "Vytáhli ho z domu, dělal jim taxikáře," uvedla žena.

Podle matky spolujezdce, který při jízdě zahynul, však Novák navštěvoval zábavy a řídil opilý běžně. Potvrdit tuto verzi má další svědek, kterého soud hodlá předvolat na příští jednání.

Podle obžaloby činila rychlost vozu značky Renault Mégane před nehodou minimálně 140 kilometrů v hodině. Vůz se podle spisu po najetí na nerovnost převrátil a vznesl do vzduchu, kde se několikrát přetočil. Po nárazu do betonového mostku přeletěl svodidla a narazil do svahu.

Spolujezdec na předním sedadle utrpěl soubor těžkých zranění, která byla svou povahou smrtící. Mimo jiné šlo o přetržení srdečnice a dolní duté žíly, přerušení míchy nebo přetržení střeva. S těžkými zraněními, která si vyžádala hospitalizaci, vyvázli z nehody další tři členové osádky vozidla. Jeden z nich, který podle spisu seděl na zadním sedadle, má dodnes psychické problémy. Podle státního zástupce Rudolfa Mlýnka je odkázán na cizí pomoc a ani v budoucnu se o sebe asi nebude moci sám postarat.