reklama

Festival patří k nejnavštěvovanějším akcím v Brně. Na jednotlivá představení odpalovaná z pontonu na hladině přehrady přijíždějí desetitisíce lidí. Za pěkného počasí vykazují organizátoři návštěvu kolem 150.000 až 200.000 lidí.

Festival zahájí v sobotu 2. června na Brněnské přehradě český tým Flash Barrandov SFX. Následují tři soutěžní ohňostroje tvůrců z Polska, Rumunska a Francie, všechny znovu na přehradě.

Epilog obstará v sobotu 16. června domácí Ignis Brunensis Team, který svůj ohňostroj na počest výročí Československa odpálí z hradu Špilberk v centru města. Ohňostroje na přehradě potrvají i s povinnou částí minimálně 17 minut, epilog bude mít asi 12 až 13 minut.

Na přehradu každoročně vyrážejí davy lidi, kteří se koncentrují hlavně v prostoru přístaviště. Policisté doporučují použít městskou hromadnou dopravu. "Individuální dopravu by lidé měli pečlivě zvážit, parkovací plochy jsou omezené," řekl městský policejní ředitel Martin Kotlan.

Kromě státní policie bude na každou show na přehradě dohlížet asi 80 strážníků. Jejich mluvčí Jakub Ghanem upozornil, že automobilisté musejí nejpozději půl hodiny po půlnoci opustit provizorní parkoviště na staré dálnici. Bude se totiž obnovovat provoz a zbylá auta čeká odtah.

Ohňostroje začínají vždy ve 22:30. "Dopravu budeme posilovat už od 19:00," řekla mluvčí Dopravního podniku města Brna Barbora Doležalová. Podnik nasadí desítky tramvají, autobusů i trolejbusů navíc oproti normálnímu sobotnímu provozu, zřídí posilové linky P1 z nádraží a P11 z České ulice do Bystrce.