reklama

Podle mluvčího jde o větší zakázky i o drobnější opravy. Zakázky státní podnik v minulém týdnu představil zástupcům stavebních firem. "V letošním roce vypíšeme výběrová řízení například na výstavbu protipovodňových opatření v Kunovicích, rekonstrukci jezu v Hranicích, revitalizaci Bečvy ve Skaličce a Černotíně, revitalizaci vodohospodářského uzlu v Nedakonicích či inženýrsko-geologický průzkum a geodetické práce v rámci příprav vodní nádrže Vlachovice," uvedl investiční ředitel Tomáš Bělaška.

Doplnil, že investice bude státní podnik většinou financovat z operačního programu ministerstva zemědělství Podpora prevence před povodněmi či operačního programu Životní prostředí. Součet předpokládaných nákladů jen těch nejvýznamnějších staveb podle něj přesahuje miliardu korun.

Kromě jmenovaných akcí má státní podnik v plánu například opravu části koryt toků jako Kuřimka, Litava nebo Pohořelického potoka. Chystá se například i dokončení protipovodňové zdi na řece Svitavě, oprava zdí na Lidéřovickém potoce nebo oprava jezu na Dyji ve Znojmě - Oblekovicích.

Letos už Povodí Moravy například spustilo stavbu další etapy rozsáhlé protipovodňové ochrany na řece Moravě nedaleko historického centra Olomouce. Stavba této části protipovodňových opatření má stát zhruba 750 milionů korun. Protipovodňová opatření po dokončení ochrání Olomouc před více než třísetletou povodní, zatímco nyní koryto řeky Moravy pojme padesátiletý příval vody. Celková investice je odhadována na 1,75 miliardy korun.