Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policista měl tipovat pro zloděje, soud jej zprostil obřžaloby

Policie ČR při zásahu na manifestaci na podporu uprchlíků, která se uskutečnila 26. června na Moravském náměstí v Brně. Kam ve stejný den svolali protest i radikálové z Dělnické mládeže. (26. června 2015)
Policie ČR při zásahu na manifestaci na podporu uprchlíků, která se uskutečnila 26. června na Moravském náměstí v Brně. Kam ve stejný den svolali protest i radikálové z Dělnické mládeže. (26. června 2015)
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Zlín - Zlínský krajský soud dnes zprostil obžaloby bývalého policistu Stanislava Morice, který podle státního zástupce dával jako zaměstnanec kriminální policie v Kroměříži tipy skupině, která vykrádala firemní objekty. Osmapadesátiletého muže žalobce vinil z podílu na více než 20 skutcích ve Zlínském a Jihomoravském kraji se škodou přes pět milionů korun. Moricovi hrozilo až 12 let vězení, u soudu podíl na krádežích několikrát odmítl. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si nechal lhůtu na rozmyšlenou.

Podle předsedy senátu Radomíra Koudely se nepodařilo prokázat, že se Moric skutků, které mu byly dávány za vinu, skutečně dopustil. Obžaloba muže vinila ze zneužití pravomoci úřední osoby, krádeže a přečinů poškození cizí věci a porušování domovní svobody.

Podle státního zástupce Martina Malůše Moric mezi lety 2012 a 2013 shromažďoval informace o různých podnikatelských subjektech a následně je předával Karlu Glacovi, kterému měly spolu s jeho komplici ulehčit vloupání do komerčních objektů. Jednoho vloupání se Moric podle obžaloby sám účastnil, z kořisti měl údajně zisk deset až 20 procent. Za úplatu navíc Glacovi podle spisu podával i informace o trestním řízení a zajištěných stopách.

Věci pocházející z vloupání, které se u Morice našly, si muž, který u policie pracoval mezi lety 2001 až 2014, od Glace prý koupil, například plynový kotel nebo sekačku. Moric se sice s Glacem několik let znal, kamarádi prý ale nebyli. Muže údajně toleroval kvůli přítelkyni, která se s Glacem dlouhá léta znala.

S případem souvisí rozsudek Vrchního soudu v Olomouci z října 2016. Petra Perútku a Jana Saláta, kteří měli z údajných Moricových tipů při vloupáních těžit, potrestal podmíněnými tresty. Oba muže státní zástupce původně žaloval z rozsáhlé série vloupání ve čtyřech krajích Česka se škodou 9,7 milionu korun. Potrestáni byli pouze za zlomek, podle soudu se jejich vina v dalších případech neprokázala. Podle spisu byli komplici zmiňovaného Glace, který měl při vloupáních údajně hlavní roli. V roce 2015 však muž zemřel.

Témata:  soudy Policie ČR

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy