reklama

"Učitelé potřebují peníze, podporu a svobodu," uvedla Gabriela Hrušková za uskupení Učitelská platforma. Podle ní učitelé nevěří slibům o navyšování platů. "Chceme záruky a jasný kontrolovatelný plán, že do roku 2020 by průměrný plat pedagoga měl dosahovat 130 procent průměrné mzdy ve státě," dodala.

Ministerstvo školství bude pro příští rok usilovat o navýšení svého rozpočtu zhruba o 30 miliard korun. Peníze chce využít na změny financování regionálního školství, pro vysoké školy i na růst výdělků. Podle plánu by se od ledna měly zvýšit učitelům platové tarify o deset procent, uvedl po nedávném jednání tripartity ministr školství Robert Plaga (za ANO). Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) sumu zatím nepřislíbila. Parlament by měl proto Plagu podle jeho předchůdkyně Kateřiny Valachové (ČSSD) podpořit v tom, aby plánované peníze získal.

Učitelům se tarify zvedly loni na podzim o 15 procent. Ministr žádal kraje, aby mu do konce dubna doložily, kolik jim na přidání letos chybí. Asociace krajů oznámila, že schází 2,5 miliardy korun. Podle Plagy částka tak vysoká není. Pro regiony by chtěl ale letos ještě dodatečně zajistit 1,2 miliardy korun.

Na nedodržené sliby politiků si stěžoval viceprezident Asociace ředitelů základních škol Pravoslav Němeček. Podle něj by současně měli zvýšit peníze na nadtarifní složku platu, neboť například dvouprocentní navýšení není motivační. Možné navýšení peněz na tuto složku o 15 procent na osobní odměny učitelů, aby tak bylo možné ocenit dobré učitele, zmínila náměstkyně ministra školství Zuzana Matušovská. Za optimální označil takové navýšení předseda Unie školských asociací Jiří Zajíček. Podle něj je ale třeba navýšit i třídnické příplatky, což chce Valachová zajistit poslaneckou novelou zákona.