Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dopravci mají jasno: Ani po slevách cestujících nepřibude

Autobus, ilustrační foto
Autobus, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Největší dopravci v souvislosti s plánovaným zavedením slevy jízdného pro studenty a seniory ve veřejné dopravě velké změny neplánují. Podle nich bude nejvíce práce s úpravou tarifů. Dopravci nečekají ani prudký nárůst cestujících, ale pokud by se jejich počty přece jen zvýšily, jsou na ně připraveni. Vyplývá to z ankety ČTK mezi dopravci. Sleva 75 procent na jízdné ve veřejné dopravě pro lidi starší 65 let a studenty do 26 let mají platit od září.

Nejvýraznější změny dopravci očekávají v úpravě cenových tarifů a odbavovacích systémů, do kterých se promítne nový systém slev. Dopravci do poloviny května čekali na cenový výměr, který vydalo ministerstvo financí. Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského by aktualizované tarify i nové podmínky odbavení měl podnik stihnout během letních prázdnin.

Vládní nařízení o slevách umožňuje dopravcům po dohodě s objednatelem, tedy státem nebo kraji, vyjmout ze systému slev některé spoje. Všichni oslovení dopravci se ovšem shodli na tom, že s omezením platnosti slev nepočítají a případný nárůst počtu cestujících plánují vyřešit operativním posílením dosavadních spojů. Například RegioJet chystá pro nejvytíženější spoje na trase Praha - Ostravsko - Košice až osmnáctivozové soupravy. Kapacitu spojů jsou v případě nutnosti připraveny posílit i České dráhy a Leo Express.

Dramatický nárůst cestujících však dopravci vesměs neočekávají. Podle mluvčího Arrivy Romana Herdena drtivá většina cestujících, kterých se sleva týká, veřejnou dopravu využívá pravidelně už nyní. "Studenti do škol musí jezdit tak jako tak," uvedl. Arriva proto s posilováním spojů nepočítá.

Zástupci dopravců uvedli, že jejich vozový park bude na případný zvýšený zájem připravený. České dráhy v květnu oznámily vypsání soutěže na dodávku 50 nových elektrických vlaků za šest miliard korun. Regiojet během letošního roku pořídí 16 nových vlaků Astra a rovněž nové lokomotivy Traxx od výrobce Bombardier. Leo Express plánuje nákup tří nových nízkopodlažních vlakových souprav od největšího vlakového výrobce na světě CRRC. Většina z dopravců ale uvedla, že investice do nových vozů nemají přímou souvislost se slevami a reagují především na stále rostoucí poptávku po cestování.

Témata:  doprava Autobusy dopravci

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy