reklama

Pro region, kde žije zhruba 25.000 lidí, by to znamenalo, že všechny pacienty mimo drobných úrazů k ambulantnímu ošetření v pracovní době bude záchranná služba odvážet do Krajské nemocnice Liberec. Jenže ta je už teď přetížená, řekl dnes ČTK starosta Dan Ramzer (ODS). O pomoc chce požádat Liberecký kraj.

Současný vlastník koupil Nemocnici Frýdlant v roce 2013, o dva roky později kvůli nedostatku lékařů uzavřela nemocnice lůžkové interní oddělení a přeměnila ho na lůžka následné péče. Od dubna 2016 přestala v nemocnici fungovat akutní interní ambulance a nemocnice od té doby zajišťovala jen pohotovostní službu. Teď hrozí, že i ta skončí.

"Děláme vše možné pro zajištění minimálně dvou lékařů ARO na služby pro lůžkové oddělení a tím i pro zajištění Lékařské pohotovostní služby dle smlouvy s Libereckým krajem. Výsledek zatím není jasný, konečné rozhodnutí by mělo padnout do poloviny června," uvedl v dopise frýdlantské radnici jednatel nemocnice Jiří Madar.

Pokud se nemocnici podaří lékaře zajistit, fungovala by ve Frýdlantu pohotovostní služba, ale jen o víkendech. "Ve všední dny ji v době od 16:00 do 20:00 hodin zajistit nedokážeme. Zdravotnická záchranná služba by pacienty do nemocnice vozila dle platné dohody," uvedl Madar. Zároveň upozornil, že takové fungování lékařské pohotovosti je reálné jen do konce letošního roku, pak už ji nemocnice nebude schopna zajistit. To ale město odmítá. "Nemůžeme připustit, aby se lidé na Frýdlantsku ocitli bez lékařské pohotovosti. Ostatně nepřipouští to ani zákon," řekl Ramzer. Chce se proto obrátit nejen na kraj, ale i na ministerstvo zdravotnictví.

Nemocnice Frýdlant zaměstnává zhruba 250 lidí, areál ale patří městu, a nemocnice je jen v pronájmu. Smlouva je ale prakticky nevypověditelná. Město se ji už léta snaží změnit. Liberecký kraj měl zájem nemocnici koupit, EUC ji ale prodat nechce. Kvůli omezení péče ve Frýdlantu musel kraj už před dvěma lety posílit ve výběžku zdravotnickou záchrannou službu. Přidal druhou posádku v celodenním režimu, což stálo téměř sedm milionů korun. Pacienti z Frýdlantska míří stále častěji do nemocnice v Liberci, která ale přestává kapacitně stačit.