Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle Babiše by obce by měly odkoupit zpět podíly ve vodárnách, vláda by jim mohla půjčit

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Třebíč - Vláda řeší možnost půjček pro obce, aby mohly odkoupit zpět podíly v privatizovaných vodárenských společnostech, řekl dnes premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) při návštěvě Vysočiny. Privatizace vodárenství byla podle něj chyba stejně jako privatizace společnosti ČEZ. Elektrárenskou společnost kritizoval za zahraniční investice. Měla spíš řešit domácí problémy, uvedl Babiš v souvislosti se zavažovanou dostavbou nových bloků Jaderné elektrárny Dukovany.

Zpětný nákup podílu ve vodárenské společnosti podle Babiše zvažuje i Praha. "Byly tam nějaké úvahy o minoritě, to je podle mě nesmysl, ať to Praha koupí celé nazpátek," řekl Babiš. Pražské vodovody a kanalizace vlastní francouzská společnost Veolia. Zásobuje pitnou vodou asi 1,5 milionu lidí v Praze a Středočeském kraji.

Cenu vody je podle Babiše i ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) nutné regulovat. "Nechceme ale, aby to dopadlo na konečného spotřebitele, z hlediska kupní síly je voda v Česku jednou z nejdražších v Evropě," řekl Brabec. Vláda podle něho chce vytvořit nezávislého regulátora vody. Cenu vody konečnému spotřebiteli má podle Brabce snížit DPH. Podle návrhu ministerstva financí se má snížit z 15 na deset procent.

Podle Českého statistického úřadu se loni cena pitné vody zvýšila o 0,6 koruny za metr krychlový (bez stočného) na 37,2 koruny/metr krychlový bez DPH. Stát má podle Brabce z prodeje podzemní vody dvě koruny za metr krychlový a z povrchové vody až osm korun. Z podzemních vod pochází zhruba polovina pitné vody v ČR.

Cenu vody pro konečného spotřebitele ovlivňují i investice do infrastruktury. Organizace Transparency International v minulosti opakovaně upozornila, že veřejný sektor následkem předchozí privatizace ziskové části vodohospodářských společností přichází o značné prostředky, které mohly být použity k financování potřebné obnovy vodárenské infrastruktury.

Témata:  Andrej Babiš voda ČEZ

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy