Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Paroubek se dopálil: Štěch je hlupák, to já jsem pro ČSSD ovládl Senát. Může mi děkovat

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Uvnitř sociální demokracie to (opět) vře. Zástupci a členové ČSSD se nemohou shodnout, zda jít či nejít s Andrejem Babišem do vlády. O tom v současné době rozhodují členové strany v ostře sledovaném referendu.

Jedním z hlasitých kritiků případného vládního angažmá je předseda Senátu Milan Štěch. Ten nechce aby jeho strana usedla do vládních lavic a argumentuje mimo jiné osobní zkušeností s Andrejem Babišem, který mu měl v minulosti dokonce vyhrožovat.

Štěchův přístup se ale nelíbí bývalému prvnímu muži ČSSD Jiřímu Paroubkovi. Ten Štěcha kritizuje mimo jiné ve svém blogu na Aktuálně.cz. Paroubek dle svých slov také není příliš nadšen z představy, že sociální demokracie usedne do vlády s trestně stíhaným premiérem.

Tvrdí ale, že referendum již probíhá a Štěch by jej neměl torpédovat. Je to prý podobné, jako kdyby někdo z řad ČSSD sabotoval Štěchovu senátní kampaň. Paroubek také připomíná, že Štěch se často vymezuje proti Miloši Zemanovi. I to je podle něj chyba.

ČSSD by se naopak podle jejího někdejšího šéfa měla pokusit získat co nejvíce Zemanových voličů. Ten totiž v prezidentských volbách uspěl, zatímco sociální demokracie v těch sněmovních propadla. Podle Paroubka také Milan Štěch neustále bojuje nikoliv za něco, ale proti něčemu.

Paroubek také tvrdí, že za nejnovější cíl útoků si Štěch vybral právě jeho. Předseda Senátu se totiž nechal nedávno slyšet, že Paroubek v uplynulých letech sociální demokracii napadal. Expremiér ale tvrdí, že to není pravda.

"Pokud jsem k někomu měl v posledních letech výhrady, tak to byli hlupáci typu Štěcha a neschopní politici typu Sobotky.  A samozřejmě, pokud udělali politicky nesmyslné kroky, komentoval jsem to. Pokud jsem v roce 2011 vytvořil stranu národních socialistů, bylo to proto, neboť  jsem předpokládal, že tato politická formace může absorbovat ty voliče, kteří budou prchat postupně s přibývajícím časem od sociální demokracie." píše Paroubek.

Ten Štěchovi coby senátorovi také připomíná, že to bylo právě za jeho éry kdy ČSSD horní komoru českého parlamentu ovládla. "Na tom Milan Štěch měl zásluhu jen v tom, že zvítězil ve svém volebním obvodě, což sice nebylo málo, ale to bylo tak vše. Ale tu velkou politickou práci jsem musel odvést já a celé tehdejší vedení strany a také pružný volební štáb. M. Štěch mi nikdy za to, že se díky mé práci stal šéfem senátu, nepoděkoval...Teď má příležitost." tvrdí bývalý šéf ČSSD.

Témata:  Jiří Paroubek Milan Štěch Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy