Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TOP 09 v Olomouci chce spojit síly s nezávislými

Volební sjezd TOP 09 (28. 11. 2015)
Volební sjezd TOP 09 (28. 11. 2015)
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Olomouc - Lídrem TOP 09 pro podzimí komunální volby v Olomouci je primátorův náměstek Aleš Jakubec. Na druhém místě kandidátky bude nezávislá zastupitelka a advokátka Dominika Kovaříková. Pořadí na následujících místech ještě nebylo schváleno. Pod hlavičkou TOP budou kandidovat také další nezávislí kandidáti, sdělila dnes ČTK krajská manažerka TOP 09 Irena Šnajdrová.

"Jedním z velkých problémů dnešní politiky je její roztříštěnost. Za velmi důležité proto považuji spojování sil. Spojení z nezávislými, jejichž názory jsou nám velmi blízké, je logické i přesto, že v zastupitelstvu města jsou dnes naší opozicí. Na rozdíl od jiných stran jsou ale aktivními a konstruktivními zastupiteli," uvedl Jakubec.

Kovaříková v minulosti vedla hnutí Občané pro Olomouc. "Projekt Občané pro Olomouc se nám bohužel udržet nepodařilo. Účastníci této koalice, Zelení a Piráti, se rozhodli jít každý svou cestou a největší skupina nezávislých kandidátů se rozhodla pro nadcházející volby spojit s olomouckou TOP 09," řekla Kovaříková.

Program TOP 09 má podle ní blízko k názorům nezávislých kandidátů. "I v končícím volebním období se TOP 09 snažila prosazovat kroky, s nimiž šli Občané pro Olomouc do voleb v roce 2014. Zejména větší míru zapojení občanů do rozhodování o dalším rozvoji města," uvedla.

V Olomouci, kde nyní vládne ČSSD spolu s ODS, KDU-ČSL a TOP 09, už své lídry do voleb zveřejnila řada politických stran a hnutí. Sociální demokracii do komunálních voleb povede primátor a poslanec Antonín Staněk. Lídrem hnutí ANO v Olomouci je manažer Miroslav Žbánek, který je zároveň kandidátem na primátora.

Jedničkou na kandidátce KDU-ČSL je náměstek primátora Ladislav Šnevajs. ODS do voleb povede další primátorův náměstek Martin Major. Česká pirátská strana v podzimních komunálních volbách v Olomouci spojí síly s hnutím STAN. Lídrem jejich společné kandidátky je šestatřicetiletý vysokoškolský učitel a expert na mezinárodní terorismus Hynek Melichar (Piráti).

Lídrem nového hnutí Společně je spolumajitel společnosti Arboeko Stanislav Flek. V čele olomoucké kandidátky KSČM bude neuvolněný předseda okresního výboru strany Jiří Zima. Jedničkou na kandidátce hnutí ProOlomouc bude jeho předseda Tomáš Pejpek.

Komunální volby v Olomouci v roce 2014 vyhrálo hnutí ANO. Druhá byla ČSSD a třetí ODS. V zastupitelstvu mají své zástupce také lidovci, KSČM a TOP 09. Do zastupitelstva se v roce 2014 dostala i nová sdružení Občané pro Olomouc a ProOlomouc. Koalici v Olomouci nakonec vytvořila ČSSD s ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Vítězné ANO zůstalo v opozici.

Témata:  TOP 09 Olomouc Komunální volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy