Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počasí v Česku se zbláznilo, horko je letos o 40 dní napřed. Předpověď

Vodní osvěžení
Vodní osvěžení
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Praha - Počasí v Česku je letos o 40 dní napřed a odpovídá klimatu v Maďarsku. Venkovní teploty připomínají začátek letních prázdnin. Podle informací, které meteorologové uvedli na svém webu, dosáhl průměr teplot za posledních 30 dní 16,2 stupně Celsia. Odpovídá to v historických tabulkách normálu pro období od 6. června do 5. července.

"Abychom zjistili, o kolik si letošní počasí pospíšilo směrem k létu, spočítali jsme průměrnou teplotu na stanici Praha- Ruzyně za posledních 30 dní a hledali, pro jaké kalendářně nejbližší období odpovídá tato teplota dlouhodobým průměrům. Schválně jsme použili starší normál 1961-1990, aby lépe vynikl rozdíl mezi 'normální' a letošní teplotou," uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V Česku nyní panuje velmi teplé letní počasí, přičemž léto ještě nezačalo. Podle meteorologického kalendáře trvá léto od začátku června do konce srpna a podle astronomického kalendáře začíná 21. června. Už duben přinesl extrémně teplé počasí a skončil jako nejteplejší duben od roku 1961, kdy meteorologové začali měsíční průměry sledovat. Podle meteorologů bude i květen patřit mezi nejteplejší. "Předběžný odhad je, že bude patřit mezi pět nejteplejších v historii pozorování," uvedli.

Z nezvykle teplého jara nemají příliš velkou radost pěstitelé zeleniny. Předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman už dříve ČTK řekl, že vysoké teploty mohou zpomalit růst a naopak uspíšit vývoj, což by mohlo znamenat nižší výnosy.

Předpověď na středu (00-24):Polojasno až oblačno, v Čechách přechodně až zataženo a místy s přeháňkami, deštěm a bouřkami, ojediněle doprovázené přívalovými srážkami. Na Moravě a ve Slezsku jen ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C, na jihozápadě a západě kolem 24 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 3 až 7 m/s bude k večeru slábnout. V západní polovině Čech vítr jen slabý do 4 m/s. Vítr v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Polojasno až oblačno, místy přeháňky a bouřky, ojediněle silné, zejména v Čechách. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C, na západě kolem 24 °C. Slabý, během dne přechodně mírný východní vítr 2 až 6 m/s, uvedl chmi.cz.

Předpověď na pátek (00-24):Jasno až polojasno. V jihozápadní polovině území až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky, večer ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C, na jihozápadě a západě kolem 23 °C. Mírný východní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Témata:  počasí léto

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy