Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žalobkyně Šmehlíková čelí kárné žalobě, prý protahovala případ

Nejvyšší správní soud
Nejvyšší správní soud
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Nejvyšší správní soud dnes zahájil kárné řízení s pražskou státní zástupkyní Miroslavou Šmehlíkovou. Městský státní zástupce jí vytýká průtah v jednom z případů. Šmehlíková už byla v minulosti za jiné pochybení při práci potrestaná. Kárný žalobce s ohledem na to původně navrhoval zbavení funkce. U soudu dnes ale jeho zástupce návrh zmírnil a požaduje snížení platu.

Šmehlíková podle kárné žaloby činila průtahy v případu ohledně zajištění majetku. Týkal se uvolnění peněz na účtech, které podle Šmehlíkové měly podle zjištění švýcarských kolegů pocházet z trestné činnosti. Šmehlíková dnes uvedla, že byla nečinná kvůli tomu, že čekala na rozhodnutí ohledně ústavní stížnosti v daném případu, aby si byla jistá správností svých rozhodnutí. "Doufala jsem, že bude jednoznačné stanovisko, zda mám peníze uvolnit, nebo pokračovat v tom, co jsem dělala," uvedla Šmehlíková.

Zástupce kárného navrhovatele řekl, že návrh trestu konzultoval s městským státním zástupcem jako kárným navrhovatelem. "Došli jsme k tomu, že původní návrh byl nepřiměřený a striktní s ohledem na okolnosti případu. Proto bychom ho rádi modifikovali a navrhujeme snížení platu, přičemž by to mělo být s ohledem na recidivu a závažnost tohoto jednání," dodal.

Šmehlíková působí na Obvodním státním zastupitelství pro Prahu 4. Má na starosti kromě civilního trestního úseku a korupce i cizineckou agendu. Věnuje se jí téměř 20 let. Její nadřízená dnes u soudu řekla, že po odborné stránce pracuje dobře. "Do jisté míry není nikdo jiný, kdo by byl schopen tak dobře tuto cizineckou agendu vést. Rozumí všem právním předpisům, je na ni spoleh. Průtah si nedovedu vysvětlit. Byla to nešťastná shoda událostí," řekla svědkyně. Podle ní už je nyní zajištění peněz zrušeno a peníze byly vráceny.

Témata:  Nejvyšší správní soud (NSS) justice soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy