Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jmenování Babiše? Zeman tlačí na ČSSD, tvrdí politici

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Představitele ČSSD a KDU-ČSL nepřekvapilo vyjádření prezidenta Miloše Zemana, že jmenuje šéfa hnutí ANO Andreje Babiše premiérem ještě před koncem referenda v sociální demokracii o vstupu do vlády s ANO. Také Babiš řekl, že Zeman plní, co slíbil. Podle TOP 09 prezident rezignoval na zvyklosti, když po Babišovi nevyžaduje zajištěnou většinu ve Sněmovně. Podle Starostů měl Zeman počkat na výsledek referenda.

"Pan prezident plní slovo. Dal termín do konce června, takže to jde podle plánu," reagoval na Zemanovo vyjádření Babiš. Podle něj může jmenování ještě před koncem referenda zrychlit vytváření vlády. Ihned po skončení hlasování by mohl navrhnout prezidentovi nové složení vlády, která by poté mohla požádat Sněmovnu o důvěru.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka novinářům řekl, že Zeman už minulý týden naznačil, že Babiše premiérem jmenuje, proto ho informace nyní nepřekvapila. "Nevnímám to jako nějaký tlak na sociální demokracii," řekl také. Podle něj straníky při hlasování Zemanovy kroky neovlivní, rozhodující pro ně je vlastní přesvědčení, zda chtějí do vlády s ANO, nebo ne.

Lidovce stanovisko prezidenta nepřekvapilo. "Dalo se to očekávat, jde o způsob nátlaku na vnitrostranické referendum v ČSSD," uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Členové sociální demokracie tak dostali na srozuměnou, že by měli podpořit vládu ANO s ČSSD za podpory komunistů.

Podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska prezident Miloš Zeman rezignoval na dřívější zvyklosti, kdy jeho předchůdci i on sám vyžadovali, aby premiér měl zajištěnou většinu ve Sněmovně. Není tak vyloučeno, že v Česku i nadále bude vláda bez důvěry, řekl Kalousek novinářům. Zeman podle něj má do značné míry odpovědnost za nynější politickou krizi.

Podle místopředsedy STAN Víta Rakušana Zeman od začátku hraje svoji partii a jako zkušený politik vytváří různé tlaky. "Dává opět bianco šek Andreji Babišovi, myslím si, že si ho úplně nezaslouží," uvedl. I on míní, že prezident tak vyvíjí tlak na ČSSD. Mezi prezidentem a premiérem v demisi podle něho panuje velmi pragmatické spojenectví. To ale podle něj padne, až se to Babišovi bude hodit. Zeman měl podle Rakušana minimálně počkat, až budou známy výsledky referenda sociálních demokratů.

Témata:  Miloš Zeman Andrej Babiš Pavel Bělobrádek politici

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy