Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bojový prapor byl předán, pozemní armáda má nového velitele

AČR
AČR
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Předáním bojového praporu velitelství pozemních sil dnes na pražském Vítkově slavnostně převzal Josef Kopecký velení pozemních sil české armády. Ve funkci střídá Štefana Kaletu, který po více než 40 letech v armádě odchází do civilu.

Náčelník generálního štábu Aleš Opata označil funkci velitele pozemních sil za jednu z klíčových. Kopeckého označil za zkušeného vojáka, kterého respektuje a váží si jeho práce. Připomněl, že armádou prošel od základních vojenských funkcí a působil i v misích na Balkáně a v Afghánistánu. "To mu dává základní předpoklady, aby dovedně velel pozemním silám," řekl Opata.

Kaleta v armádě působil přes 40 let. "Cením si ho za to, že měl vždy kamarádský přístup, držel slovo, a když jsme se na něčem domluvili, tak to fungovalo," poznamenal Opata. Pozemní síly podle něj Kaleta převzal v nelehké době, kdy se armáda potýkala s nízkým rozpočtem a tím poznamenanou bojeschopností. "Myslím si, že v této těžké době udělal to, co udělat mohl," řekl Opata.

Kaleta vyzdvihl, že za jeho působení k pozemním silám přišlo asi 3000 nových vojáků, kteří se museli vycvičit. Posunout se podle něj podařilo pozemní síly i v oblasti vybavenosti. Svému nástupci popřál, aby se mu podařilo naplnit cíl, podle kterého mají pozemní síly postupně v letech 2020 a 2025 dosáhnout plných operačních schopností.

Kopecký ČTK řekl, že za hlavní priority považuje pokračování ve výcviku. "Vidím tam prostor pro další zlepšování součinnosti a sladěnosti štábu na všech úrovních," poznamenal. Za další úkol označil přípravu jednotek na zahraniční operace, do hotovostí nebo integrovaného záchranného systému. Věnovat se také chce příjmu nových rekrutů a tomu, aby vojáci uměli používat novou složitou techniku, kterou by měla armáda v příštích letech dostávat. Kaletovi poděkoval, že mu "odevzdal pozemní síly v takové kondici, v jaké jsou".

Opata označil ve vztahu k pozemním silám za hlavní priority, aby vojáci do dvou let měli základní taktickou výstroj včetně balistické ochrany. "V kontextu celých pozemních sil je pro mě naprostá priorita přezbrojení 7. mechanizované brigády na nový typ obrněného transportéru a posilování schopností pozemních sil," řekl.

K prioritám podle něj patří také budování nových útvarů a nových zařízení. "Na první místo stavím vznik ředitelství kybernetických a informačních operací, protože žijeme v dynamickém bezpečnostním prostředí a složité době a těm vývojovým tendrům se musí přizpůsobit i Armáda České republiky a musí se připravovat na válku budoucí," podotkl. Armáda také připravuje vznik praporu logistiky a takzvaného třetího manévrového prvku, kterým se má stát nový výsadkový pluk.

Témata:  Armáda České Republiky Česká republika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy