reklama

V sobotu po začátku hry začala část publika, zejména příznivci hnutí Slušní lidé, hvízdat a dupat, následně vtrhli na jeviště, utvořili řetěz a natlačili herce ke stěně. Reagovali tak na scénu, kdy se herci svlékli donaha a začali se objímat a dotýkat. Aktivisté odešli až po desítkách minut, když je k tomu vybídli policisté z antikonfliktního týmu, který na místo dorazil. Kvůli jednání radikálů podala trestní oznámení senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerové (za SZ). Existuje podle ní podezření, že jejich jednání naplnilo skutkovou podstatu výtržnictví.

Glaser dnes ČTK řekl, že je rád, že radikálové trestní oznámení podali. Sám trestní oznámení podávat nebude. Uvedl, že chování lidí z hnutí mu připomnělo nástup nacistů k moci ve 30. letech minulého století. Upozornil, že v médiích zástupci hnutí říkají, že příště budou důraznější.

"Já jsem rád, že to trestní oznámení bylo podáno, odpůrce jsem k tomu vyzýval, protože pokud se bavíme o tom, jestli jsou někde nějaké hranice, tak v právním státě jsou určené jenom zákony. Pokud mají ti lidé pocit, že jsme zákony porušili, nechť nezávislý soud rozhodne, zda tomu tak bylo. Já si stojím za tím, že jsme zákony neporušili," řekl Glaser.

Představení Naše násilí a vaše násilí tvořilo součást festivalu Divadelní svět, který organizovalo Národní divadlo Brno. Hra, která se zabývá vztahem Západu a Blízkého východu a vrcholí scénou, kdy Ježíš znásilní muslimku, sklízela kritiku už dlouho před uvedením.

"Ve hře znásilní Ježíš Kristus muslimku. Jak ještě silněji může být hanobeno křesťanství? Co by se muselo stát, aby byl tento trestný čin naplněn?," uvádí k trestnímu oznámení Pernica. Podle něj není omluva, že se tak stalo na jevišti. Podotýká, že pokud by na jevišti například v rámci uměleckého počinu byl někdo skutečně znásilněn, je to trestný čin. "A to, co jsme viděli v sobotu, byl trestný čin a znásilnění svobody projevu skupinou provokatérů," míní představitel hnutí, které ministerstvo vnitra označilo za extremistické. Hnutí na něj kvůli tomu podalo žalobu.

Podle Pernici si členové hnutí řádně zakoupili lístky na představení a v okamžiku, kdy byla pošpiňována česká vlajka, splnili svoji občanskou povinnost. "Je smutné, že politika nenávisti vůči občanům vlastní země zaslepuje některé - například senátorku Wagnerovou - že jsou tento barbarský čin schopni obhajovat," uvedl předseda hnutí.

Glaser je jako občan velmi rád, že Wagnerová jako "významná právnička" trestní oznámení podala. "Skutková podstata je z mého pohledu laika naplněná včetně toho, že výtržnictví bylo organizované, to znamená, že by to mělo být za vyšší sazbu," míní Glaser.

Sobotní jednání členů hnutí Slušní lidé mu připomnělo nástup fašismu ve 30. letech, kdy v Německu nacisté pískali, když na jeviště vstoupil židovský herec a zabránili mu hrát. "Dělo se to tady, když čeští náckové protestovali proti hrám Voskovce a Wericha. Brněnští extremisté (letos 26. května) pochodovali do hotelu, kde bydleli slovinští herci (...) projevy jsou naprosto stejné včetně jejich nehorázného fyzického vyhrožování, hrozba silou přímo v sále i pokračování v médiích, kde říkají: 'Jestli se nám napříště nebude něco líbit, budeme důraznější.' Co bude příště: budeme pálit knihy, vynášet díla z galerií, budeme ty lidi fyzicky likvidovat? Je to opravdu extrémně nebezpečné," dodal Glaser.