Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda schválila plán na úhradu ztrát České pošty

Česká pošta, ilustrační fotografie
Česká pošta, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Stát by měl letos České poště uhradit čisté náklady za roky 2013 a 2014 ve výši 200 milionů korun, v dalších dvou letech pak po 300 milionech Kč. Předpokládá to návrh novely poštovního zákona, který dnes schválila vláda. Informoval o tom tiskový odbor vlády.

Pošta měla původně prostředky na úhradu čistých nákladů na poskytování základních služeb, které jí ukládá poštovní licence, získat od jednotlivých doručovatelských firem na trhu podle výše jejích tržeb. Tzv. kompenzační fond však nikdy nezačal fungovat.

Od roku 2015 vláda systém změnila s tím, že pošta bude úhradu získávat ze státního rozpočtu. Maximální částka se ze 700 milionů za rok 2015 snížila na letošních 500 milionů korun. S tímto limitem se počítá i pro další roky.

Pošta příspěvek od státu započítává do svého hospodaření. Přesto loni firmě klesl konsolidovaný zisk o 48 procent na 110 milionů korun. Podnik provozuje 3200 poboček, z nichž je část ztrátová. Zhruba 500 pošt již firma převedla na partnerské provozovatele. Česká pošta je státní podnik. Společnost s tržbami okolo 20 miliard Kč zaměstnává asi 30.000 lidí.

Témata:  Česká pošta vláda ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy