Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spory rodičů o děti jsou vyhrocenější než dřív, říká Šabatová

Násilí, ilustrační fotografie
Násilí, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brno - Spory rodičů o svěření dětí do péče jsou podle ombudsmanky Anny Šabatové vyhrocenější a tvrdší než dřív, děti jimi silně trpí. Celkově zaznamenala v uplynulých dvou letech nárůst podnětů z oblasti ochrany práv dětí asi o čtvrtinu. Týkají se například nečinnosti úřadů, odebírání dětí před vyčerpáním jiných možností, ale také pěstounské péče, třeba rozdělování sourozenců.

Úřady ale podle Šabatové většinou s Kanceláří veřejného ochránce práv spolupracují, mají vůli zlepšovat svou práci a napravovat nedostatky. Jen sedmnáctkrát ombudsmanka sama musela navrhovat opatření k nápravě a ve dvou případech musela vyrozumět nadřízený orgán.

Kancelář zaznamenala třeba případy předčasného odebrání dítěte z péče rodičů, aniž orgány sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) využily všechny možnosti sociální práce s rodinou. Je podle ní také důležité po odebrání umožnit rodině, aby své problémy vyřešila a mohla děti znovu vzít k sobě.

"To je velmi traumatizující situace, rodiče bývají v šoku, často nevědí, co mají dělat, a je povinností OSPOD jim vysvětlit, že to nejsou nevratné kroky, že to je krok na ochranu dítěte, že pořád je s nimi počítáno a že jim nějaká služba může pomoci řešit problémy, které vedly k odnětí dětí," řekla dnes novinářům Šabatová.

Bytová a sociální situace sice sama o sobě nemůže být důvodem k odebrání dítěte, avšak právě sociální situace rodiny na sebe často nabaluje další problémy, upozornila Šabatová. Poukázala na potřebu přijetí zákona o sociálním bydlení a zajištění dostatku sociálních služeb pro rodiče.

K řešeným podnětům patří podle Šabatové nečinnost OSPOD, nerespektování práv dítěte, třeba nezjišťování jejich názoru, případně třeba nezajištění odborné pomoci. Problémy v pěstounské péči se týkají například kontaktu dětí s biologickými rodiči, ale nejenom s nimi. Na ombudsmanku se obrátil také třináctiletý chlapec, stěžoval si na nedostatečný kontakt s bratrem umístěným do jiné pěstounské rodiny.

Vyhrocené spory rodičů o péči podle Šabatové dotčené děti silně zatěžují. OSPOD může například zprostředkovat mimosoudní dohodu, doporučit či nařídit odbornou poradenskou pomoc, třeba rodinnou terapii a mediaci. Dohoda rodičů má přednost před soudním rozhodováním, zdůraznila Šabatová.

Témata:  Anna Šabatová rodina děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy