Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš prý osobně nahlašuje své odpůrce úřadům, aktivisté zveřejnili důkazy

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Aktivistická skupina AUVA na sociálních sítích zveřejnila dokumenty, podle kterých předseda hnutí ANO a premiér v demisi osobně udával aktivisty, kteří svými protesty a dalšími aktivitami bojovali proti jeho osobě. Skupina kvůli tomu označila Babiše za udavače.

„Podařilo se nám obstarat foto dokumentu z úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran, který dokazuje, že Andrej Babiš osobně podal podnět na aktivistu, který bojuje proti jeho osobě,“ upozornila skupina aktivistů. Dopis byl adresován Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran.

AUVA poukazuje na to, že podle podpisu je zřejmé, že „udávací dopis“ psal sám Andrej Babiš. „Dokument, který je přílohou, mimo jiné obsahuje věty jako: „Doposud se nám podařilo zjistit, že plakát byl vylepen na zadním skle blíže nespecifikovaného automobilu“ nebo „Plakát se také vyskytuje na Facebookové stránce Nový Bojkot Babišových Výrobků“ a podobně. Žalobu dal hlavně na jeho e-shop bojkot.shop.cz a threeka.cz,“ citují aktivisté.

Aktivisté připouští, že Babiš má právo upozornit úřady. „Ale myslíme si, že v tomto případě jen využil zákona k tomu, aby se zbavil a zastrašil své odpůrce. Ondřej Fuchs není majitelem stránky Nový Bojkot Babišových Výrobků, ale je zakladatelem naší skupiny AUVA, která dlouhodobě bojuje proti Andreji Babišovi, a která na mítinky ANO před volbami nosila jím zmiňovaný plakát „Serou vás naše děti? Volte ANO a poserete jim celý život“ a chtěla po něm debatu, kde by vysvětlil své problémy a také ukázat výpis z účtu, kde by bylo jasné, jestli opravdu zaplatil korunové dluhopisy, ze kterých měl zisk, který nemusel danit,“ vysvětluje skupina.

V tiskové zprávě skupina zdůrazňuje, že v tomto případě nešlo o žádnou masovou kampaň proti ANO, ale iniciativu několika na sobě nezávislých aktvistů, kteří nemají s žádnou stranou nic společného a jen se snaží poukazovat na to, že nemají stranu ANO v oblibě. „Ondřej Fuchs ale již v rozhodné době nebyl členem organizačního jádra skupiny a zároveň ani není členem, ani výrazným sympatizantem žádné politické strany ani hnutí. Andrej Babiš ani nikdo z jeho týmu ho nikdy nekontaktoval a rovnou na něj podal toto udání, které má podle nás omezit naši svobodu slova a právo na vyjádření názoru,“ zlobí se aktivisté.

„My, aktivisté skupiny AUVA, vnímáme jako nejhorší fakt, že Ondřej Fuchs dostal pokutu 22000Kč, kterou musí zaplatit a teprve potom se může soudit, jestli nebylo porušeno jeho právo na svobodné podnikání a svobodný názor. Pro aktivisty, bojující proti Babišovi, je to bohužel vzkaz, tedy že za svůj názor budeme tvrdě platit, že je Andrej Babiš sám ochotný psát podobné udávací dopisy,“ dodala skupina s tím, že podle ní splnil Andrej Babiš podmínky pro označení udavač.

Témata:  Andrej Babiš AUVA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy