Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci zvolili herce Zdeňka Mahdala do Rady ČRo

Český rozhlas
Český rozhlas
Foto: www.wikipedia.org

Praha - Sněmovna zvolila do Rady Českého rozhlasu herce a dabéra Zdeňka Mahdala. Členkou Rady České tiskové kanceláře se stala mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová. Výsledky dnešního druhého kola tajné volby oznámil předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO). Rady obou veřejnoprávních médií jsou nyní kompletní.

Ke zvolení bylo v obou případech třeba 84 hlasů. Mahdal jich dostal 86 a porazil teoretika médií Jana Jiráka, jemuž dalo přednost 49 poslanců. Gáborová, kterou nominovalo hnutí SPD Tomia Okamury, obdržela 91 hlasů. Jejího protikandidáta, bývalého mluvčího Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Kristiána Chalupu volilo 54 poslanců. Chalupu navrhovala ODS.

Devítičlenná Rada Českého rozhlasu a sedmičlenná Rada ČTK jsou orgány, jejichž prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly těchto veřejnoprávních médií. Do jejich působnosti náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtů těchto médií. Kandidáty do Rady ČRo navrhují sdružení a organizace, do Rady ČTK poslanecké kluby.

ČTK byla založena v roce 1918 jako státní tisková agentura. Od roku 1993 je veřejnoprávní institucí majetkově i hospodářsky oddělenou od státu. Agentura nedostává žádné dotace ze státního rozpočtu, nevybírá na rozdíl od Českého rozhlasu koncesionářské poplatky a veškeré náklady hradí ze své komerční činnosti.

Témata:  Český rozhlas Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy