Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První část amerického konvoje opustila v Náchodě Česko

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Latvijas Armija

Náchod - První část konvoje americké armády dnes v podvečer opustila Českou republiku. Vojáci jeli přes ČR od úterý a míří z Německa na cvičení Saber Strike 2018 v Pobaltí. "Poslední armádní vozidlo opustilo Českou republiku na hraničním přechodu v Náchodě dnes v 18:55," řekla ČTK Vlastimila Cyprisová z Generálního štábu Armády ČR. Přes Česko má tento týden projet dohromady asi 400 vozidel a 1000 vojáků. Konvoj je rozdělen do dvou hlavních částí. První vstoupila do ČR v úterý večer, druhá část vstoupí ve čtvrtek večer, poslední části konvoje by měly ČR opustit v pátek. Podle Cyprisové došlo při přesunu přes ČR k jediné komplikaci, a to poruše vozidla z amerického konvoje, které dnes ráno komplikovalo dopravu na dálnici D5 nedaleko Ejpovic na Rokycansku, poblíž sjezdu na Plzeň. Na 67. kilometru ve směru na Prahu byl kvůli tomu dočasně uzavřen pravý jízdní pruh a v místě se tvořily kolony. "Tato technická závada bylo to jediné, co se stalo," řekla ČTK Cyprisová. První část konvoje byla rozdělena do sedmi proudů, které do země vstoupily zhruba s hodinovými odstupy. Po noclehu ve Staré Boleslavi vojáci dnes pokračovali k hraničnímu přechodu Náchod, přes Polsko pojedou do Pobaltí. Dnes se Českou republikou přesouvalo přibližně 170 vozidel a 330 lidí. Čtvrteční druhá část konvoje má přijet rovněž večer. Má být rozdělena do deseti proudů a vojáci by také měli nocovat ve Staré Boleslavi a druhý den pokračovat dál. Českou republikou za poslední tři roky projelo několik větších konvojů americké armády. Pozornost vyvolal především první z nich. I když se proti němu zpočátku ozývali hlavně odpůrci NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí.

Přes Česko má tento týden projet dohromady asi 400 vozidel a 1000 vojáků. Konvoj je rozdělen do dvou hlavních částí. První vstoupila do ČR v úterý večer, druhá část vstoupí ve čtvrtek večer, poslední části konvoje by měly ČR opustit v pátek.

Podle Cyprisové došlo při přesunu přes ČR k jediné komplikaci, a to poruše vozidla z amerického konvoje, které dnes ráno komplikovalo dopravu na dálnici D5 nedaleko Ejpovic na Rokycansku, poblíž sjezdu na Plzeň. Na 67. kilometru ve směru na Prahu byl kvůli tomu dočasně uzavřen pravý jízdní pruh a v místě se tvořily kolony. "Tato technická závada bylo to jediné, co se stalo," řekla ČTK Cyprisová.

První část konvoje byla rozdělena do sedmi proudů, které do země vstoupily zhruba s hodinovými odstupy. Po noclehu ve Staré Boleslavi vojáci dnes pokračovali k hraničnímu přechodu Náchod, přes Polsko pojedou do Pobaltí. Dnes se Českou republikou přesouvalo přibližně 170 vozidel a 330 lidí. Čtvrteční druhá část konvoje má přijet rovněž večer. Má být rozdělena do deseti proudů a vojáci by také měli nocovat ve Staré Boleslavi a druhý den pokračovat dál.

Českou republikou za poslední tři roky projelo několik větších konvojů americké armády. Pozornost vyvolal především první z nich. I když se proti němu zpočátku ozývali hlavně odpůrci NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí.

Témata:  Česká republika U.S. ARMY EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy