Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrad dostane limuzíny, SUV i neprůstřelné auto. Prezident ale bude dál jezdit škodovkou, vzkazuje Ovčáček

Pražský Hrad
Pražský Hrad
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Policie vypsala výběrové řízení na nový vozový park pro prezidenta republiky. Součástí zakázky jsou nejen limuzíny, ale i pancéřovaný vůz a několik vozů SUV. Otázkou je, kdo těmito auty bude jezdit. Podle mluvčího prezidenta Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka bude současná hlava státu dál jezdit škodovkami.

Miloš Zeman se v minulosti nechal slyšet, že český prezident by měl jezdit v českém autě. A tohoto svého pravidla se drží. Když byl premiérem, jezdil v Tatře, teď má k dispozici Superb.

Policejní prezidium však teď vypsalo výběrové řízení na dodávku nových automobilů pro přepravu prezidenta a dalších chráněných osob. Mělo by se jednat o limuzíny, vozidla SUV a také o vůz s balistickou ochranou," řekla pro televizi Nova mluvčí Policejního prezidia Eva Kropáčová. Odhadovaná cena celé zakázky má být kolem 50 milionů korun.

Háček je v tom, že parametry aktuální zakázky jsou nastaveny tak, že na ně nejvyšší model Škodovky nedostáhne. Auta například musí odolat střelám z běžných palných zbraní, plamenům či propíchnutí a prostřelení pneumatik. Policie hledá auto, které zrychlí z nuly na 100 za 4,5 sekundy a motor má výkon nejméně 320 kW. Právě takové teď tedy bude hledat.

Český prezident bude dál využívat česká auta! Pan prezident jezdí ve vozech zapůjčených společností Škoda Auto. Na tom se nic nezmění.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 30. května 2018

Ovčáček ale trvá na tom, že Zeman bude dál využívat pouze auta české značky. „Český prezident bude dál využívat česká auta! Pan prezident jezdí ve vozech zapůjčených společností Škoda Auto. Na tom se nic nezmění,“ uvedl mluvčí na sociálních sítích.

Otázkou také je, komu by měla nová auta sloužit. S odpovědí přispěchal například místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. „Jedno pro Mynáře, druhé pro jeho paní, 3 pro Nejedlého, zbytek jen tak a to neprůstřelné asi pro Ovčáčka, který to potřebuje nejvic. Samotný nákup může být tedy opodstatněný. Neskutečná arogance carského typu ale je, že už se ani nesnaží nic vysvětlovat...“ rýpnul is na twitteru.

Témata:  Pražský Hrad Miloš Zeman Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy