Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podmínka za šíření HIV je podle šéfžalobce Zemana málo, podal dovolání

Pavel Zeman
Pavel Zeman
Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Brno - Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal dovolání v kauze HIV pozitivního mladíka potrestaného podmínkou za nechráněný sex s pěti ženami. Zeman má dílčí výhrady k právní kvalifikaci, ale především nesouhlasí s mimořádným snížením trestu pod spodní hranici zákonné sazby, která činila pět let nepodmíněně. Mládí samo o sobě takovým důvodem není, plyne z dovolání, s jehož obsahem se ČTK seznámila.

"Odvolacímu soudu se nepodařilo odůvodnit, v čem jsou poměry obviněného nebo okolnosti spáchaného činu natolik mimořádné nebo výjimečné, že trest v dolní hranici zákonné trestní sazby, která v daném případě činí pět let, by byl pro něho nepřiměřeně přísný," stojí v Zemanově dovolání.

Liberecký krajský soud původně skutky mladíka vyhodnotil jen jako šíření nakažlivé nemoci, avšak odvolací senát právní kvalifikaci rozšířil také na ublížení na zdraví. Bylo prý jen dílem náhody, že se na žádnou z dívek ani na později narozené děti virus HIV nepřenesl. Vrchní soud ale zároveň ponechal v platnosti podmíněný trest tři roky vězení s pětiletou zkušební dobou.

Zeman v dovolání, které bude řešit Nejvyšší soud, poukázal na to, že mladík o nákaze věděl, stejně jako o tom, že nechráněným stykem může nakazit intimní partnerky. "Jestliže pak takové jednání bylo motivováno pouze uspokojením libida ze strany obviněného, kdy na druhé straně vah bylo ohrožení nakažením virem HIV a onemocnění AIDS, vychází uvedené skutečnosti jednoznačně v neprospěch obviněného, neboť svědčí o vysokém stupni jeho egoismu a sobeckosti," argumentuje žalobce.

O tom, že má v těle HIV, se muž dozvěděl nejpozději v únoru roku 2009, ještě jako nezletilý. Tehdy v nemocnici podepsal poučení o tom, jaká pravidla má dodržovat. Podle rozsudku se však zásadami neřídil a do svého obvinění v roce 2015 měl postupně sexuální styky s pěti ženami, aniž používal ochranu. Čtyřem z nich navíc o svém nakažení neřekl. Jedné z dívek bylo v té době teprve 15 let a šlo o její první sexuální zkušenost. Když se mladíka výslovně ptala, jestli nemá HIV, popřel to.

Muž, který bral v minulosti drogy a byl ve výchovném ústavu, při projednávání kauzy tvrdil, že s třemi ženami nic neměl. Další prý o jeho nákaze věděly, případně provozovali jen chráněný sex.

Témata:  Pavel Zeman soudy HIV (RNA virus z rodu lentivirus)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy