reklama

Účastníci průzkumu hodnotili možná ohrožení známkami od jedničky po devítku, kdy jednička znamená "žádné nebezpečí" a devítka "velmi velké nebezpečí". Nejvyšší známky sedm až devět dal největší podíl lidí - 81 procent - islámskému fundamentalismu. Při minulém průzkumu v roce 2015 byli považováni za hlavní ohrožení také islámští radikálové. Podíl lidí, kteří je před třemi lety označili za největší nebezpečí, byl ale o něco vyšší než nyní, a to 85 procent.

Dalšími ohroženími, kterých se obává nejvíce Čechů, jsou podle průzkumu mezinárodní organizovaný zločin s podílem 77 procent a terorismus se 76 procenty. U obou se podíl lidí, kteří je označili za velké nebezpečí, od roku 2015 příliš nezměnil.

Mírně klesly obavy Čechů z přílivu uprchlíků, který byl před třemi lety považován za druhé největší ohrožení se 76 procenty, kdežto nyní skončil na čtvrtém místě se 71 procenty.

Nejvýrazněji se od minulého průzkumu snížily obavy ze situace na Blízkém východě. V roce 2015 ji za velké nebezpečí pro Česko označilo 65 procent dotázaných, kdežto letos už jen 53 procent. Politiku Ruska, USA nebo Číny vnímá jako velké ohrožení shodně jen zhruba třetina Čechů. O něco větší strach mají lidé ze změn klimatu, které za velké nebezpečí označilo 45 procent účastníků průzkumu.