Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš dorazil do Lán, bude jednat s prezidentem o chystané vládě

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) dnes krátce před 14:00 dorazil do lánského zámku na pracovní oběd s prezidentem Milošem Zemanem. Oba politici budou jednat o ustavení nové vlády ANO a ČSSD s podporou KSČM. Zeman už dříve slíbil, že Babiše podruhé jmenuje premiérem ještě před vyhlášením výsledků referenda ČSSD o vstupu do koalice s ANO, tedy do poloviny června. Babiš má po skončení dnešní schůzky předstoupit před novináře.

Prezident Babiše jmenuje znovu do premiérské funkce bez ohledu na výsledek sociálnědemokratického referenda. Prezident tím chce podle svých slov vznik kabinetu, který by se opírat o důvěru poslanců, urychlit. Tento krok je podle něj tlakem na ČSSD i na Babiše.

Předpokládá ale, že sociální demokracie v referendu vládní účast podpoří. V případě kladného výsledku referenda chce Babiš prezidentovi do konce června předložit návrh nových ministrů.

Témata:  Miloš Zeman Andrej Babiš vláda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy