Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bitva o státní rozpočet na rok 2019 začíná. Příjmy i výdaje se navýší o 103 miliard, sdělil Babiš

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Návrh státního rozpočtu na příští rok navyšuje příjmy a výdaje rozpočtu o zhruba 103 miliard korun. Po dnešní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem to uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Letošní rozpočet počítá s příjmy 1,32 bilionu korun a výdaji 1,37 bilionu korun. Schodek by tak měl být 50 miliard korun. Stejný schodek plánuje MF podle dosavadních informací i pro příští rok.

"Rozpočet navyšuje příjmy a výdaje téměř o 103 miliard korun a důraz je kladen na důchody, školství, zdravotnictví a investice," uvedl Babiš.

Podle vyjádření MF z posledních dnů jednotlivá ministerstva požadují 130 miliard korun navíc. K přípravě rozpočtu svolalo ministerstvo financí na pátek tiskovou konferenci.

Podle schválené rozpočtové strategie by měly být výdajové rámce státního rozpočtu a státních fondů v roce 2019 maximálně 1,496 bilionu korun. Daňové příjmy včetně příspěvku na sociální zabezpečení by podle strategie měly stoupnout z letošních plánovaných 1,250 bilionu korun na 1,306 bilionu příští rok.

Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Poslanecké sněmovny do konce září. Zpravidla o rozpočtu začíná jednat během června. Během léta pak ministři jednají s ministrem financí o rozpočtech ve svých kapitolách a do konce srpna musí MF návrh poslat vládě.

Témata:  státní rozpočet Andrej Babiš ekonomika Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy