Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do babyboxu v Brně někdo odložil dvoutýdenní holčičku, jmenuje se Marie

BabyBox
BabyBox
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Do brněnského babyboxu někdo ve čtvrtek pozdě večer odložil zřejmě dvoutýdenní holčičku. Novorozeně je v pořádku, sdělil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess.

Je to sedmnácté dítě odložené do babyboxu v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří, který funguje téměř 13 let.

Dívenka byla oblečená a zabalená v peřince. "Na přiloženém lístku je ´Marie 17. května´, tedy zřejmě datum narození. Pupek nic moc a smrdí od cigaret, oznámila mi sestřička, jež děťátko vyjmula z babyboxu," uvedl Hess.

V Česku bylo v babyboxech od jejich zavedení v roce 2005 zanecháno zatím 171 dětí, z toho bylo 98 holčiček a 73 kluků. V nemocnicích, budovách zdravotnické záchranné služby nebo i radnic funguje 74 těchto speciálních schránek. V tomto týdnu někdo odložil holčičku do babyboxu také v úterý ve Slaném na Kladensku.

Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když je do něj vloženo dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou rovněž umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo uvidí. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Témata:  BabyBox Brno

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.