Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli lijákům a vedru popraskala dálnice D5

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: ŘSD ČR

Blatnice (Plzeňsko) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes rozhodne o opravě vzduté části D5 z Plzně na Rozvadov a začne na ní pracovat. Nerovnosti nejdřív zbrousí. Místem se nyní projíždí jedním pruhem omezenou rychlostí. Vozovka na 98. až 99. kilometru dálnice D5 z Plzně na Rozvadov se vzdula a popraskala ve čtvrtek. Důvodem byly zřejmě nedávné přívalové deště v kombinaci s následným horkým počasím.

Vozidla místem projíždějí jedním pruhem, dramatické fronty se netvoří, řekl dnes ČTK Jan Rýdl, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které místo označilo a začne ho opravovat. "Kolem poledne rozhodneme, kdy a jakou technologií. Prvním zásahem ale bude zbroušení nerovností," uvedl Rýdl. Tím se ale podle něj neodstraní příčina, kterou už ráno mezi 06:00 a 08:00 zjišťovali silničáři. "Bude třeba výraznější zásah," uvedl Rýdl.

Podle informací řidiče, který místem projížděl dnes v 08:20, na místě nebyly žádné dopravní problémy. Rychlost je značkami omezená na 60 km/h.

Podle prvotního ohledání způsobily postupné vzedmutí, které vyvrcholilo ve čtvrtek kolem 17:30, přívalové deště v minulých dnech. "Voda zřejmě protekla do dilatace mezi betonovými deskami a při současném horku se vzedmulo podloží pod nimi," uvedl mluvčí.

Uzavřený je levý, tedy rychlý jízdní pruh, a odstavný pruh, kde je vzedmutí největší. Doprava je svedena do pravého jízdního pruhu. ŘSD tam umístilo značky i světla. Ve směru od Rozvadova vozovka poškozená není.

Vzedmutí povrchu napříč vozovky se na dálnici D5 objevilo už v červenci 2010 a o dva roky později. Bylo to poblíž Benešovic na Tachovsku, zhruba 20 kilometrů od nynějšího poškození. Modernizace dálnic už se podle Rýdla provádí deskami s kluznými trny, které podobným problémům zabrání.

Témata:  Plzeňský kraj Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) doprava

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy