Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvyšší soud rozhodl o dovoláních v kauze lihové mafie

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Nejvyšší soud už rozhodl o dovoláních pěti odsouzených i nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana v kauze takzvané lihové mafie, která na daních připravila stát o miliardy korun. Zatím ale neoznámí výsledek, nejprve je nutné prostřednictvím Krajského soudu v Ostravě doručit obě rozhodnutí účastníkům řízení, zjistila ČTK z justičních databází. Rozhodnutí o Zemanově podnětu padlo už v dubnu, verdikt o dovoláních skupiny odsouzených je ze čtvrtka.

Navíc ještě musí Nejvyšší soud vyřešit stížnost pro porušení zákona, kterou v téže kauze podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Kritizoval zvýšení trestu pro Tomáše Březinu ze čtyř na šest let vězení. Březina spolupracoval s vyšetřovateli, pomohl usvědčit svého bratra Radka, tedy hlavu lihové mafie, i další komplice. Soud stížnost veřejně projedná 19. června, plyne z databáze InfoSoud.

Dovolání, o kterých už je rozhodnuto, podali oba bratři Březinovi, Lubomír Kaláč, Václav David a Radek Menšík. Nejvyšší státní zástupce naopak podal dovolání v neprospěch odsouzených. Nesouhlasí se zastavením stíhání v části původní obžaloby, která zahrnuje podvody s lihem v Ostravě v letech 1998 až 2001. Krajský soud tuto část kauzy v prosinci 2015 zastavil kvůli promlčení.

V případu s rekordní škodou na daních bylo obžalováno osm mužů, sedm z nich tvořilo podle obžaloby organizovanou skupinu. Nejpřísnější trest dostal Radek Březina, má si odpykat 13 let.

Tomáš Březina jako spolupracující obviněný dostal nejprve čtyři roky vězení, Vrchní soud v Olomouci ale trest zvýšil na šest let. Zpřísnění se nelíbilo ani obhajobě, ani státnímu zastupitelství. Podle žalobců vrchní soud dostatečně nezohlednil jeho spolupráci, dokonce se obrátili na ministra spravedlnosti s podnětem k podání stížnosti pro porušení zákona. Ministr ji pak skutečně podal.

Škoda na spotřební dani podle vrchního soudu činila 5,6 miliardy korun. Líh, který neprošel denaturací, ukrývali obchodníci v podzemních nádržích v areálu firmy Morávia-Chem, kterou skrytě vlastnil Radek Březina. Poté jej odváželi přímo odběratelům nebo do tajných skladů, spotřební daň neodváděli. Soud množství lihu vyčíslil na 20,8 milionu litrů.

Témata:  kauza lihová mafie Nejvyšší soud Pavel Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy