Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústavní soudci již nebudou mít úplnou imunitu

soudy
soudy
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Ústavní soudci pravděpodobně přijdou po vzoru poslanců a senátorů o úplnou přestupkovou imunitu. Sněmovna dnes změnu schválila beze úprav v podobě, jakou ve své novele navrhl Senát. Horní komora nyní normu dostane ještě k potvrzení svého souhlasu.

Novela má zajistit, aby ústavní soudci odpovídali za své přestupky stejně jako kterýkoli jiný občan. Zároveň ale má umožnit, aby ústavní soudci obdobně jako zákonodárci mohli požádat o projednání přestupku v kárném řízení. I v takovém případě ovšem bude moci kárný senát uložit provinivšímu se soudci postih předpokládaný přestupkovým zákonem.

Nynější úprava neumožňuje v kárném řízení uložit ústavnímu soudci za přestupek jinou sankci než výtku. Poslancům a senátorům ovšem lze i v disciplinárním řízení uložit sankci podle přestupkového zákona.

Úplnou přestupkovou imunitu zákonodárců zrušil Parlament přijetím senátní novely zákona o přestupcích. Poslanci a senátoři si tak mohou od dubna 2002 zvolit, že budou trestáni za své dopravní a jiné přestupky tak jako ostatní občané. Mohou ovšem také požádat o projednání přestupku parlamentní imunitní výbory. Na ústavní soudce se podle senátorky a bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové (za SZ) při tehdejší úpravě pozapomenulo.

Témata:  Ústavní soud ČR soudy Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy