Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V ČR bude cvičení letectva, vzlétnou i americké F-16

U.S. AIR FORCE
U.S. AIR FORCE
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Čáslav (Kutnohorsko) - Účastníci dvoutýdenního cvičení Sky Avenger 2018, které v polovině června přivítá čáslavská základna, budou k leteckému výcviku využívat hlavně prostory na jihu a severovýchodě Čech. Do akce se zapojí nadzvukové letouny JAS-39 Gripen a lehké bitevníky L-159 Alca z čáslavské základny a vrtulníky Mi-24/35 a Mi-171 z Náměště nad Oslavou. Spojené státy na cvičení vyšlou stroje F-16 Fighting Falcon, přislíbena je také účast dvou tankerů KC-135, řekl dnes ČTK mluvčí čáslavské základy Tomáš Maruščák.

Akce plánovaná od 18. do 29. června se koná na základě dlouholeté spolupráce s nebraskou a texaskou národní gardou. "Přílety letounů F-16 a tankerů KC-135 jsou plánovány na pátek 15. června, v pondělí 18. června zahajujeme cvičení úvodními briefingy a v odpoledních hodinách budou první letové akce," uvedl zástupce řídicího cvičení Tomáš Merta.

Celkem šest letounů F-16 se do společného výcviku zapojí z čáslavské základny. Cvičení se zaměří na manévrové vzdušné boje, spolupráci s předsunutými leteckými návodčími i mise s komplexními scénáři. Tankery KC-135, které využijí stíhači k doplňování paliva za letu, budou na pardubickém letišti.

Čáslavská základna se 20. června otevře takzvaným spotterům, tedy nadšencům, které fascinují letadla a kteří obléhají letiště s fotoaparáty. Registrovaní spotteři budou moci na základnu zavítat již ráno, fotografování bude organizováno 100 metrů od vzletové a přistávací dráhy. Zájemci se mohou těšit na vzlety a přistání amerických strojů F-16 texaské národní gardy a cvičná přiblížení tankeru KC-135 nebraské národní gardy. Z mateřské základny se do misí zapojí gripeny a L-159. Zástupci médií se budou moci akreditovat na středu 27. června, kdy jim bude umožněno nahlédnout do zákulisí cvičení. Během dopoledne budou možné rozhovory s řídicími i účastníky cvičení a armádními funkcionáři.

Obdobné cvičení se v Čáslavi konalo naposledy v roce 2009. Čeští stíhači s kolegy z letky Lone Star Gunfighters ze San Antonia tehdy sváděli vzdušné souboje a simulovali údery na pozemní cíle.

Spolupráce mezi českou armádou a nebraskou a texaskou národní gardou začala v roce 1993, prvotním cílem bylo pomoci české armádě v přípravě ke vstupu do NATO. Vojáci pořádají společná cvičení v Česku nebo Texasu a vyměňují si zkušenosti v oblasti velení a řízení, kybernetické obrany, likvidace výbušných zařízení nebo ochrany proti zbraním hromadného ničení.

Témata:  F-16 Jas 39D Gripen letectví a letadla

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy