Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Havlův spolupracovník nechce cenu od Babiše: Nevážím si ho, byl to udavač, vzkazuje

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Osobnost Andreje Babiše budí v českém veřejném prostoru kontroverzní reakce. Jedni českého premiéra obdivují, druzí jej pokládají za ohrožení demokracie a nechtějí s ním mít nic společného.

Svoji příslušnost k druhé skupině demonstroval i český politik, novinář a disident Luboš Dobrovský. Ten byl navržen na státní ocenění, cenu ale odmítl. A to právě na protest proti Babišovi, kterého si dle svých slov "neváží".

Dobrovský to oznámil v dopise. Bývalý ministr obrany v něm Babiše důsledně oslovuje "pane inženýre". Píše, že ceny si váží. "Navrhli ji lidé, kteří znají mou práci a mé úsilí podpořit naši bezpečnost a jsem jim za jejich rozhodnutí vděčen. Vytvořili však i problém." tvrdí.

Neumí si totiž dle svých slov představit, že by ocenění převzal z ruky člověka, jehož si neváží, tedy z ruky šéfa hnutí ANO. Babiš je podle Dobrovského "nemužný" člověk, který odmítá přijmout soudní rozhodnutí o "udavačství z doby, kdy byli moji (Dobrovského) přátelé vězněni režimem, jemuž jste sloužil.".

Bývalý diplomat Babišovi dále vyčítá, že lpí na svých politických funkcích a odmítá se jich vzdát do doby, než soudy rozhodnou o jeho vině či nevině. "Pociťuji, pane inženýre Babiši, vaše útoky na právní podstatu českého státu jako vážnou bezpečnostní hrozbu." pokračuje dále Dobrovský.

Závěrem svého dopisu pak uvádí, že by bylo zcela paradoxní přijímat cenu za posilování bezpečnosti státu od někoho, o němž je sám přesvědčen, že tuto bezpečnost oslabuje. Dobrovského dopis se ihned rozlétl po českém veřejném prostoru a řada politiků jeho elektronickou verzi sdílela na sociálních sítích.  

Témata:  Andrej Babiš StB Bezpečnostní rada státu

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy