Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Praha bude mít protiteroristické zábrany

i30 kombi pro Městskou policii Praha II
i30 kombi pro Městskou policii Praha II
Foto: Médea a.s.

Praha - Praha si nechá vyrobit protiteroristické zábrany, které nahradí dosud používané betonové bloky. Na vývoji materiálu město spolupracuje s ČVUT. Novinářům to dnes řekl radní Libor Hadrava (ANO). Betonové bloky město rozmisťuje na frekventovaných náměstích především o svátcích, na Staroměstském náměstí jsou umístěny trvale.

"Druhým rokem spolupracujeme s ČVUT, máme podepsánu smlouvu na vývoji materiálu, který bude do budoucna splňovat všechny požadavky na takové zábrany. Posléze se bude řešit jejich podoba, aby nepůsobily v ulicích rušivě," řekl Hadrava.

Nové zábrany mají být z kvalitnějšího a odolnějšího materiálu, než jsou současné betonové bloky. Jejich používání a sestavování má být podle Hadravy variabilnější. Kdy přesně budou nové zábrany hotovy, zatím není jasné. Stejně tak město stále připravuje seznam míst, kde by byly zábrany využity.

Magistrát si betonové zábrany původně půjčoval. Nakonec se vedení města rozhodlo, že je koupí a pořídilo 133 bloků včetně zábradlí a dopravního značení za 631.225 korun. Nakoupené bloky si město ponechá a v budoucnu je bude v případě potřeby půjčovat například svým firmám.

Umístění zábran souvisí s bezpečnostní situací ve světě a několika útoky, při kterých teroristé vjeli do davu vozem. To se loni stalo například v Barceloně, v Londýně a Stockholmu. Mimořádně tragický útok podobného druhu se udál v červenci 2016 v Nice, kdy zahynulo 86 lidí. Praha proto nechala loni zábrany postavit například v období adventu na Václavském náměstí a na náměstí Republiky.

Témata:  Praha Policie ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy