Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Umožněte korespondenční volby, žádají výzkumníci Parlament

Volby do Poslanecké sněmovny
Volby do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Padesátka českých vědců se obrátila na Parlament s výzvou, aby schválil korespondenční formu hlasování ve volbách. Výzvu dnes vědci poskytli ČTK s tím, že hlasování poštou by umožnilo volit i těm Čechům v zahraničí, kteří to mají na ambasády příliš daleko. Příslušnou změnu volebních zákonů tento týden představila TOP 09, podle níž by poštou mohli čeští občané v cizině posílat už příští rok své hlasy pro evropské poslance.

"Ze statisíců Čechů žijících v zahraničí se voleb účastní jen zlomek oprávněných voličů, protože nyní se musí osobně dostavit na ambasády nebo konzuláty, což v případě zejména velkých zemí, jako je Austrálie, USA nebo Rusko, může být značný problém," zdůvodnili svou výzvu vědci působící v různých institucí, které spojuje příslušnost k Akademii věd.

Vědci uvádějí, že v Evropské unii mohou občané volit s využitím poštovních služeb ve 24 zemích. "Neexistují racionální důvody, proč by tento způsob volby nemohl být aplikován i v České republice," dodávají vědci.

Stejnými argumenty zdůvodnila návrh na zavedení korespondenční volby místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Chce, aby lidé mohli korespondenčně hlasovat v prezidentských, sněmovních a evropských volbách. "V případě hladkého projednání ve Sněmovně by mohla být korespondenční volba využita už v příštím roce při volbách do Evropského parlamentu," uvedla.

Zákon o korespondenční volbě navrhla TOP 09 už v minulém volebním období, kdy ale změnu hlasování odmítli zákonodárci tehdejších vládních stran. "Nynější návrh jsme projednali i s poslanci ostatních stran, diskutovali o všech připomínkách a proto věřím, že zákon kolegové tentokrát podpoří," dodala Pekarová Adamová.

Témata:  volby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vědci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy