Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navrhovaný schodek rozpočtu je zločin, hřímá Kalousek

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pravicová opozice kritizuje návrh rozpočtu na rok 2019 s plánovaným deficitem 50 miliard korun, který dnes představilo ministerstvo financí. ODS označila návrh rozpočtu za nezodpovědný v době hospodářského růstu. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek mluvil o navrhovaném schodku jako o rozpočtovém zločinu.

"Předkládat v době ekonomické konjunktury padesátimiliardový deficit je nezodpovědné a neakceptovatelné," uvedl v tiskovém prohlášení poslanec Jan Skopeček (ODS). "Máme krizi? Daňové příjmy padají? Jsou rozjeté velké investice? Ne. To jen máme marnotratnou vládu a premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), který dal zelenou bujení byrokracie, rozhazování a žití na úkor budoucnosti," dodal.

"Po několika letech velkého ekonomického růstu vláda plánuje nepřijatelný deficit 50 miliard. Za této situace, jestliže vláda tvrdí, že zvýší příjmy i výdaje o více než 100 miliard korun, tak je to téměř rozpočtový zločin," řekl ČTK Kalousek. Podle něj měl kabinet část z vyšších výdajů využít ke snížení schodku, aby byl rozpočet vyrovnaný.

Mluvit o struktuře plánovaných výdajů je podle Kalouska zatím předčasné, protože návrh se ještě bude při projednávání ve vládě měnit a konečnou podobu předloží kabinet Sněmovně až na konci září. "Já se jenom obávám, že přes deklarované priority investice jako velkou prioritu v rozpočtu nenajdeme," řekl.

Celkové příjmy státního rozpočtu na příští rok naplánovalo MF na 1,432 bilionu korun a v porovnání se schváleným rozpočtem na letošní rok jsou o o 117,1 miliardy Kč vyšší. Celkové výdaje rozpočtu by tak měly být 1,482 bilionu korun.

Témata:  Miroslav Kalousek státní rozpočet Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy