reklama

Druhá část konvoje vstoupila na území republiky ve čtvrtek večer. "Několikahodinové zpoždění nabral konvoj už v Německu. Důvodem byly technické závady na vozidlech. Některé opravy probíhaly během přesunu, využili k tomu i zázemí ve Staré Boleslavi," řekla ČTK Cyprisová. Poslední vozy armádního konvoje podle ní opustily republiku v 6:45. "Původně to mělo být v pátek 1. června v 19:30. Kromě technických závad na vozidlech se průjezd vozidel obešel bez problémů," uvedla Cyprisová.

Přes Česko tento týden projelo dohromady asi 400 vozidel a 1000 vojáků 2. jízdního pluku. Mezi vozy byly obrněné transportéry Striker, nákladní automobily i víceúčelové terénní vozy HMMWV, známé jako Humvee. Konvoj doprovázela česká vojenská i státní policie.

Konvoj, který míří na cvičení Saber Strike 2018 v Pobaltí a jel přes ČR od úterý, byl rozdělen do dvou hlavních částí. Poslední vozidlo první části konvoje vstoupilo do Polska na hraničním přechodu v Náchodě - Bělovsi ve středu v podvečer. V prvním bloku se přes Česko přesunulo 170 vozidel a přes 300 lidí.