reklama

Od státu dosud dostávaly fakulty jen dvě třetiny nákladů, zbytek vydělávaly výukou v angličtině. V akademickém roce 2019/2020 má nastoupit o 15 procent studentů víc, vláda slíbila na jejich výuku přidat za deset let 6,5 miliardy korun. Letos má jít o 135 milionů korun, s penězi počítá i návrh rozpočtu pro příští rok. Nižší kvality absolventů se po navýšení počtu studentů není třeba obávat, sdělil ČTK Šedo.

Lékařské fakulty studuje asi 21.000 lidí. Absolvuje ročně kolem 2000. Podle Šeda jsou vstupní kritéria na české lékařské fakulty velmi přísná. "My jsme si jistí, že výsledky přijímacích testů korelují s následnými výsledky studia. V tuto chvíli máme pěti až sedminásobný převis poptávky těch, co by u nás chtěli studovat," vysvětlil. Zahraniční studenti platí za výuku v angličtině asi 340.000 korun za rok.

Počet přijatých by se měl zvyšovat o 15 procent příštích několik let. Nárůst má zastavit očekávaný úbytek lékařů kvůli odchodu silných ročníků do penze. Čerstvý absolvent ale nemůže podle odborníků rovnou nahradit lékaře s dlouholetou praxí. Po šesti letech základního studia, ho čeká ještě pětiletá specializace.

Studenti si podle něj ale vybírají obory, kde se stanou co nejdříve nezávislými a začnou vydělávat. Roste zájem o studium praktického lékařství, kde je už teď průměrný věk jeden z nejvyšších ze všech specializací, 54 let už lékařů pro dospělé a 56 let u dětských.

V posledním roce byl podle Šeda překvapivě malý zájem například o onkologii. Nedostatek je už teď kvalitních ragiodiagnostiků, tedy lékařů, kteří pracují s nejmodernějšími zobrazovacími přístroji.