reklama

Úvodní nesoutěžní exhibici přichystal český tým Flash Barrandov SFX, s třemi soutěžními ohňostroji se do 13. června představí tvůrci z Polska, Rumunska a Francie. Na epilog se mohou zájemci těšit 16. června, kdy se světla rozsvítí nad Špilberkem.

Ohňostroj za zvuku hudby sledovali lidé z různých stran přehrady. Někteří stáli, jiní se usídlili na okraji u vodní hladiny. Festival ohňostrojů letos připomíná 100. výročí Československa. Tvůrci musejí do ohnivých představení zapracovat povinnou dvouminutovou pasáž na skladbu Karneval od Antonína Dvořáka. Kromě této pasáže dnes zazněly i skladby jako O Fortuna, Fortune Plango Vulnera nebo Were Diu Werlt Alle Min.

Soutěžní přehlídky se uskuteční 6., 9. a 13. června, všechny na Brněnské přehradě. Epilog obstará v sobotu 16. června domácí Ignis Brunensis Team, který svůj ohňostroj na počest výročí Československa odpálí z hradu Špilberk v centru města.

"Týmy nově nebudou bojovat pouze o letošní vítězství. Ročníkem 2018 startuje nový pětiletý cyklus soutěže ohňostrojů v Brně s motivační novinkou pro soutěžní týmy - vítěz získává právo startu v jubilejním 25. festivalu v roce 2022," uvedl za za organizátory Ondřej Morávek ze společnosti Snip&Co.

Festival patří k nejnavštěvovanějším akcím v Brně. Na jednotlivá představení odpalovaná z pontonu na hladině přehrady přijíždějí desetitisíce lidí. Za pěkného počasí vykazují organizátoři návštěvu kolem 150.000 až 200.000 lidí.