Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pražané podle průzkumu neví, kolik platí komu za teplo

Energetika, ilustrační fotografie
Energetika, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Téměř 60 procent Pražanů nemá přehled o tom, kolik jejich domácnost utratí za teplo, a to ani v případě, že jsou vlastníky bytu.

Asi třetina jich zároveň neví, kdo je v jejich domě dodavatelem tepla. Vyplývá to z průzkumu agentury SC&C pro společnost Pražská teplárenská, kterého se zúčastnilo 847 pražských respondentů žijících v bytových domech.

"Lidé náklady na teplo domácnosti vnímají v celku s ostatními náklady na bydlení a nedokážou jednoznačně stanovit jejich měsíční nebo roční výši. Podobné by to bylo s náklady za vodu nebo plyn," uvedla ředitelka výzkumu Jana Hamanová z agentury SC&C.

Náklady na teplo jsou podle výzkumu pro nadpoloviční většinu Pražanů přiměřené. Více než desetina respondentů je ale nedokáže vůbec posoudit. "Nejvyšší neznalost ceny a dodavatelů tepla je mezi nejmladší generací do 30 let, a to 35 procent. Většina mladých lidí žije buď v nájmu, nebo u rodičů a tyto detaily se k nim buď nedostanou, nebo o ně nemají zájem," doplnila Hamanová.

Témata:  Praha průzkumy energetika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy