Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za letošní rok se virem HIV nakazilo dalších 78 lidí

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Za první čtyři měsíce letošního roku byla v ČR nově zjištěna nákaza virem HIV u 78 lidí, což je zhruba 30 procent meziročního nárůstu mezi lety 2016 a 2017.

Celkový počet případů HIV tak od roku 1985 vzrostl na 3238. Přes výkyvy v jednotlivých letech odborníci od roku 2002 pozorují rostoucí trend nákazy. Virus se přenáší hlavně mezi muži, kteří mají sex s muži. Vyplývá to z údajů Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS ve Státním zdravotním ústavu v Praze. ČTK o tom dnes informoval Miroslav Hlavatý ze společnosti Red Ribbon, která poskytuje poradenství v boji proti AIDS.

Lékaři zjistili v dubnu HIV infekci u 20 lidí, šlo výhradně o muže. V 16 případech jde o muže, kteří mají sex s muži. Ze 78 nově nakažených za první čtyři měsíce tohoto roku bylo 71 mužů a sedm žen. Nejvíce případů HIV přibylo letos v březnu, a to 22. V lednu byl virus zjištěn u 17 lidí a v únoru u 19.

V dubnu lékaři zaznamenali také deset nových případů poslední fáze infekce, tedy onemocnění AIDS, sdělil Hlavatý. Jeden člověk na tuto nemoc zemřel. Od začátku roku přibylo pacientů s AIDS 16. Od roku 1985 se tak v ČR onemocnění rozvinulo v AIDS u 606 lidí.

Témata:  HIV (RNA virus z rodu lentivirus) lékaři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy