Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi jsou pro přísnější tresty za jízdu pod vlivem alkoholu nebo drog

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha – Asi tisícovka lidí využila možnost vyjádřit se k návrhům na zpřísnění bodového systému, které v polovině dubna představilo ministerstvo dopravy. Většina z nich požaduje tvrdší tresty pro řidiče pod vlivem drog nebo alkoholu, mírněji by podle nich naopak měly být trestány lehké přestupky.

Češi také volají po přehlednějším informování o stavu vlastních kont trestných bodů. S tím souhlasí i ministerstvo, které chce vyjít veřejnosti vstříc a umožnit zasílání informací o aktuální výši trestných bodů e-mailem či prostřednictvím sms. Řidiči by mohli požádat na úřadě o zasílání zpráv poté, co uvedou svoji totožnost a předloží adresu, na kterou mají úřady posílat automaticky informaci o každé změně. Dnes může řidič informace o stavu bodového konta získat na Czechpointu, osobně nebo přes datovou schránku.

Podle podnětů by lidé ocenili nižší postihy u přestupků, jako jsou například zapomenuté doklady, menší překročení rychlosti na přehledných místech či nepoužití bezpečnostních pásů. Rezort dopravy už uvedl, že zváží snížení horní hranice pokuty u jízdy se zapomenutými doklady nebo za špatné parkování. Zmírněn by mohl být i postih za nehodu s lehkým ublížením na zdraví, kde nejde o trestný čin.

Přísnější by naopak měly být tresty za nejzávažnější přestupky. Maximální výše pokuty by například u řízení pod vlivem alkoholu a jiných omamných látek, řízení bez patřičného oprávnění nebo při způsobení závažné nehody měla vzrůst z nynějších 50.000 Kč na 75.000 Kč.

Podle mluvčího ministerstva Tomáše Neřolda řada lidí v připomínkách upozorňovala na skutečnost, že pro méně movité řidiče by takto vysoká pokuta mohla být likvidační, zatímco pro jiné jde o směšné částky. Lidé apelovali na to, aby výše pokut byla stanovena podle příjmu přistižených řidičů, nebo byla stanovována podle hodnoty vozidla, to je ale podle ministerstva příliš komplikované.

Témata:  nehody aut alkohol Ministerstvo dopravy České republiky

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.